Man laying floor tiles

Nije trebalo biti mnogo mudar, pa još poodavno shvatiti da će masovan odlazak u inostranstvo raznih profila majstora iz Bosne i Hercegovine u posljednjih 10-ak godina, dovesti do situacije da za kratko vrijeme više neće biti nikoga ko je u stanju i šaraf kako treba zavrnuti, a kamoli popraviti neki kućni kvar. Izgleda da to samo ljudi u institucijama nisu bili u stanju predvidjeti. Sada sve dolazi na naplatu, bez računa.

Na usluge keramičara, zidara ili vodinstalatera vremenom smo počeli čekati kao na pregled kod ljekara specijalista, boreći se za listu prijavljenih klijenata. Za kvalitetne majstore postoje liste čekanja. Mjesecima. A sve je i manje dobrih majstora, još manje garancija da će njihovi radovi potrajati bar koju godinu. Otišli su na zapad, po mogućnosti u Njemačku. Zbog toga potražanja za majstorima ne jenjava. U narednom periodu će dnevnice koje se trenutno kreću i do 100 maraka – rasti. ”Sigurno da će doći do povećanja. Ta cijena konstantno raste, kao što raste i potražnja za majstorima kojih nema” kaže direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić. Zbog nedostatka domaćih zanatskih radnika, radna snage se uvozi iz stranih zemalja. Nije rijetka situacija da se na ovdašnjim građevinama vide strani majstori. Mnogi su iz Turske stigli. Kvalifikovana radna snaga odlazi iz Srpske, posebno oni koji su ispekli zanat. U zanatskoj preduzetničkoj komori kažu da razlog za odlazak nije samo ekonomska situacija.

”Mladom čovjeku treba izvjesnost, da može planirati porodicu. Da ne radi 10 časova već puno radno vrijeme i da bude adekvatno plaćen.. Oni sve to što mi ovdje zaboravimo oni vani dobiju na dlan. Mi čovjeka odškolujemo kada postane radno spodoban ode vani i vrati se kao penzioner. Krajnje je vrijeme da popravimo što se može popraviti”, kaže Bratić.

– A popraviti se može prekvalifikacijom zanimanja nepotrebnih tržištu rada u zanimanja koja su potrebna privredi – poručuju iz Privredne komore. Nedostatak radnika je sadašnjost, ali postavlja se pitanje kakva nas čeka budućnost s obzirom na slab interes mladih za upis u zanatska zanimanja. Evidentan je nedostatak radnika od rukovodica građevinskim mašinama, zidara, keramičara, molera. Zbog toga privredna društva iz oblasti građevinarstva čekaju veliki problemi. ”Evidentan je problem nedostatka radne snage i taj problem je iz godine u godinu sve izraženiji. Sve je manje kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu da odgovore potrebama građevinskog sektora i to sve dovodi do usporavanja izvođenja radova i otežanog poslovanja firmi u ovom sektoru”, kaže sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Mile Petrović. Zanatski i majstorski esnaf je potcjenjen, što sada očigledno dolazi na naplatu. Sada kada su majstori skoro nestali sa domaćeg tržišta, sa onima koji su ostali nema cjenkanja.