LAKTAŠI, 06. septembra – U ponedjeljak, 3. septembra 2018. Na dan početka nove školske godine, u Drugovićima je pred više od 220 mještana i gostiju, predstavljena monografija najstarije škole u ovom djelu RS. Škola je osnovana 1868. godine, a ove godine je obilježila 150 godina života i rada. Tim povodom, urađena je obimna monografija „Svjetiljka uništila mrak“.

skola Drugovici

Predstavljanju su prisustvovali najviši zvaničnici Opštine Laktaši, među kojima načelnik Opštine Ranko Karapetrović i predsjednik Skupštine Boris Spasojević, koji je školi dodijelio Plaketu Opštine Laktaši za poseban doprinos razvoju Opštine u oblasti osnovnog obrazovanja. Svečanosti su prisusvovali mnogobrojni gosti iz Banje Luke, Laktaša, Prnjavora, Dervente i drugih mjesta, kao i predstavnik Ministarstva industrije, energetike i rudarstva koje je pomoglo štampanje monografije.
Direktor OŠ „Holandija“ Slatina, Novislav Tepić, u čijem je sastavu područna škola u Drugovićima, nije krio veliko zadovoljstvo urađenim poslom. Najzaslužnijima za pisanje, štampanje i pomoć za izradu monografije dodijelio je plakete i zahvalnice. Između ostalog, izjavio je da je presrećan što je njegova inicijativa o pisanju monografije realizovana u vrlo kratkom roku. Istakao je da očekuje pomoć resornog minisarstva i lokalne zajednice da se što prije sanira postojeći školski objekat u Drugovićima.
Svečanost je otvorio jedan od najstarijih živih učenika Mladen Bundalo, đak 1936. godine i najmlađa učenica Nikolina Sikimić, koja je recitovala pjesmu iz čitanke iz 1937. godine.
Recenzenti monografije su bili prof. dr. Braco Kovačević i književnica Dragojla Popović.
Braco Kovačević je zapisao da „rukopis monografije 150 godina škole u Drugovićima Svjetiljka uništila mrak (monografija 1868-2018) predstavlja izuzetno bogatu, interesantnu i značajnu dokumentarnu građu izloženu na jednom mjestu. Monografija se bavi veoma relevantnim društvenim, edukativnim, prosvjetnim i kulturnim fenomenom – školom u Drugovićima – ali na način da se položaj škole dovodi u vezu sa složenim društvenim i političkim okolnostima i njihovom refleksijom na položaj škole u tom društveno-istorijskom okviru.
Tekst monografije je veoma kvalitetan, pisan zanimljivo, razumljivim i jednostavnim stilom…“
Književnica Dragojla Popović je, između ostalog, napisala:
„Ovo je vrlo vrijedno djelo, svojevrstan pisani spomenik školi, zavičaju i svim građanima Drugovića i okoline. Pravi dragulj i rijetka obimom i sadržajem na ovim našim prostorima. Lijepo i poučno štivo koje budi sjećanja i od zaborava spasava prošlost, koja će nam trebati za budućnost. Poklon školi u Drugovićima i mještanima, dar koji će biti sve više cijenjen kako vrijeme bude odmicalo. Sva lica koja su doprinijela njegovom stvaranju zaslužuju veliko uvažavanje i poštovanje…“
U svečanom dijelu programa učestvovao je orkestar „Naša sela“ i muška pjevačka grupa iz Drugovića pod vođstvom Živka Radujkovića, a svečanost je održana u hotelu „Braća Đukić“, čiji je vlasnik Veljko Velo Đukić.
Živko Vujić

Antrfile

IZ ISTORIJATA ŠKOLE U DRUGOVIĆIMA
(1868- 2018)

Najstarija škola u ovom dijelu Republike Srpske je otvorena u devetnaestom vijeku. Počela je sa radom daleke 1868. godine. Ove, 2018. godine navršava se 150 godina postojanja i rada ove škole. Prva škola je sagrađena od drvene građe u blizini današnje škole i crkve u Drugovićima.
Vispreni i mudri Drugovićani onog vremena dolaze na ideju da osnuju Crkveni odbor i da zatraže pomoć od arhimandrita Vase Pelagića da kod turskih vlasti „isposluje“ dozvolu za gradnju crkve. Tada ih je Pelagić na neki način „uslovio“, rekavši kad grade crkvu, da grade ujedno i školu. Obećaše mu i tako i uradiše.
Godine 1867. izgrađena je crkva, a godinu dana kasnije, tačnije 1868. godine izgradiše školu od ostatka materijala (građevinskog) u crkvenom dvorištu.
Ustanici su 1875. godine zapalili školu da ne bi služila za potrebe turske vojske i ona prestaje sa radom.
Škola je radila do 1875, a ponovo je počela sa radom 1893. godine, pošto su austrougraske vlasti dozvolile nastavak rada u crkvenoj zgradi. Nosila je naziv „Srpska pravoslavna crkvena školska opština Drugovići“ sa krstom na pečatu.
Škola je radila do 1913. godine. Pošto je ubrzo počeo rat pitanje gradnje i otvaranja nove škole u Drugovićima ostalo je neriješeno do 1922. godine, kada dolazi do realizacije ideje o gradnji škole. Nova škola se gradi u vrijeme Kraljevine SHS.
Godine 1961/62. generacija četvrtog razreda će poći u peti razred u novu školu u Drugoviće.
Godine 1962/63. škola je prerasla u osmogodišnju.
Godine 1965/66. završava prva generacija osmog razreda.
Škola je radila kao osmogodišnja dok se nije smanjio broj učenika.
Godine 1969. zemljotres je oštetio novi objekat škole, pa se nastava nije mogla izvoditi u njoj. Zato je 1969/70. školske godine izgrađena montažna škola u školskom dvorištu (ispod sadašnje škole) i nastavljeno je sa radom.
U međuvremenu nastaju reorganizacione promjene i sve škole sa područja Opštine Laktaši udružuju se u jednu jedinstvenu školu pod nazivom Osnovna škola „23. april“ Laktaši, što je bio rezultat primjene Zakona o udruženom radu.
Današnji školski objekat je izgrađen 1964. godine.
Godine 2018. škola radi u dvije kombinacije, kao područna škola JU OŠ „Holandija“ u Slatini, a nastavu izvode učiteljice Dejana Stegić i Ana Mijatović.