LAKTAŠI, 10. aprila –  – U Centru za odvikavanje od zavisnosti “Marjanovac” u Laktašima trenutno se nalazi 14 osoba, a sve su češći slučajevi onih koji su zavisni, ne samo od heroina, već i od THC-a, kokaina te sintetičkih droga, odnosno spida.


Istakla je ovo za “Nezavisne novine” sestra Amata Anđelić, koordinatorka Centra, koja objašnjava da su od navedenog broja, četiri žene te deset muškaraca, dok je dosadašnja praksa pokazala da je uvijek više muškaraca.

“Taj broj zadnjih nekoliko godina gotovo je ujednačen i kreće se do dvadesetak korisnika. Svi smo pogođeni teškom ekonomskom situacijom, no ona se ipak nije odrazila na povećanje broja korisnika u Centru ‘Marjanovac'”, rekla je Anđelićeva.

No, kako kaže, struktura zavisnika znatno se mijenja posljednjih nekoliko godina, a sve rjeđe su osobe koje su zavisne samo od heroina.

“Nažalost, većina njih odgađa liječenje sve dok se ne nađu pred zidom, bilo da se radi o pritisku porodice ili zakona. Poseban je problem kod mlađih osoba koje nam se javljaju tražeći informacije o načinu našega rada, jer je njihova motivacija vrlo krhka i imaju osjećaj da još nisu toliko duboko pali”, istakla je Anđelićeva.

U posljednje vrijeme su, prema njenim riječima, evidentirani i češći slučajevi alkoholičara, pogotovo starije starosne dobi.

Tako su proteklog vikenda u ovom centru obilježili i Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, čime su željeli skrenuti pažnju na trenutno stanje i ovaj veliki problem u društvu.

“Obilježavanja tih datuma imaju i svoju edukativno-preventivnu ulogu. Ovim danom, bar jednom u godini, želi nam se skrenuti pažnja na sveprisutnu razornu moć alkohola, koji ima, ne samo organske, nego i socijalno-društvene posljedice. Alkoholizam je teška bolest zavisnosti koja zahtijeva dugotrajno liječenje i oporavak. Osim što je to vrlo težak psihički poremećaj koji utiče na funkcije mozga, alkoholizam je i problematično ponašanje koje se ne odnosi samo na samog konzumenta alkohola, nego je vrlo često to socioekonomski problem koji ne uništava samog alkoholičara, nego i sve druge oko njega”, kazala je Anđelićeva.

Sudeći prema njihovom dosadašnjem iskustvu koje, kako kaže, proizlazi iz rada sa zavisnicima alkoholičarima u terapijskoj zajednici, alkoholizam je, poput drugih zavisnosti, pokrivač pod kojim osobe traže sklonište od svojih životnih negativnih iskustava. Kako kaže, u konačnom smislu konzumacija alkohola ima najčešće štetne posljedice po zdravlje, ali uzrokuje i porast nasilja, razaranje porodice i druge društvene probleme.

Dodaje da su vremena složena, kao i struktura zavisnika, ali i sve ostale prilike u kojima se nalazimo.

“Nevladin sektor najbolje osjeti kako se teško nositi sa svim ekonomskim problemima s kojima se susreće i društvo, pa je tako i sve manje donacija, a pogotovo što se tiče domaćih institucija. Ali, evo, Bogu hvala, još opstajemo u nadi da će se i tu početi lagano stvari mijenjati. Vrijeme je da i državne institucije počnu problematiku rehabilitacije zavisnika, posebno u NVO, sistemski rješavati”, zaključila je ona.

(nezavisne)