LAKTAŠI, 13. marta – Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske i Udruženje oftalmologa organizuju u četvrtak, 15. marta, u Banjaluci besplatan skrining na glaukom, koji podrazumijeva mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, te pregled očnog dna.

OKO
Građani se na besplatan pregled mogu javiti od 8.00 do 14.00 časova u holu Poliklinike UKC-a, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Besplatni pregledi organizuju se u sklopu obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma od 11. do 18. marta, čime se nastoji podići svijest građana o ovom veoma čestom oftalmološkom oboljenju.

“Glaukom je naziv za grupu bolesti, bolje reći simptoma, koji dovode do oštećenja očnog živca, i na globalnom nivou vodeći je uzrok ireverzibilnog sljepila”, navedeno je u saopštenju.

U UKC-u naglašavaju da se glaukom javlja u nekoliko različitih oblika, dok na njegovu pojavu mogu uticati brojni faktori.

“Neki od faktora rizika za nastanak glaukoma su visoka kratkovidnost, visoka dalekovidnost, pozitivno porodično nasljeđe, životna dob iznad 40 godina, trauma, šećerna bolest, upalna stanja”, pojašnjavaju u UKC-u.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi tvrde da je vodeći i najsnažniji faktor rizika povišen intraokularni pritisak, koji je istovremeno i jedini faktor na koji se može djelovati u liječenju glaukoma.

Glaukomsko oboljenje je često oskudne ili potpuno odsutne simptomatologije sve do uznapredovalog stadijuma ili potpunog sljepila, zbog čega se naziva i “tihi kradljivac vida”.

“Glaukom ne može da se izliječi, ali zato može da se kontroliše. Izuzetno je važno da se ova bolest rano dijagnostikuje, zato što su u takvom slučaju velike šanse da se vid sačuva. To je i osnovni razlog zbog kojeg svake godine, tokom Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma, radimo besplatan skrining na glaukom za naše građane”, napominju iz UKC-a.

LJekari Klinike za očne bolesti svim osobama starijim od 20 godina preporučuju da jednom u tri do pet godina obave pregled kod specijalista oftalmologa i izmjere očni pritisak, dok se osobama starijim od 40 godina, koje imaju bilo koji od rizičnih faktora, preporučuje mjerenje očnog pritiska jednom godišnje.

 

Srna