LAKTAŠI.14.februara- U domaćinstvu Mile Barašina (77) iz Glamočana kod Srpca ovca Belika donela je na svet čak šestoro jagnjadi, što je nezapamćeno na području ove opštine, piše Blic.

Foto: Glas srpske / RAS Srbija

Belika je jedna od devet ovaca rase vinterberg koje su Barašini kupili krajem prošle godine u Gradiški, jer su imali mnogo zemlje za ispašu. Prema rečima Miline kćerke Biljane, računali su da će dobiti nekoliko jaganjaca i proširiti stado, ali ovom čudu se niko nije nadao, prenosi Glas Srpske.

– Prošle sedmice smo videli da je Belika ojagnjila tri jagnjeta i čak smo i tada bili iznenađeni njihovim brojem. Međutim, nekoliko časova kasnije ugledali smo još troje i ostali u neverici. Došle su i komšije, koje su takođe ostale zatečene prizorom – priča Biljana Barašin.

Ona dodaje da tri jagnjeta sisaju, a ostalo troje hrane iz flašice sa cuclom. Ona smatra da je ovo pravi dar, jer ovce nisu veštački već prirodno osemenjene.

Srbački veterinar Radivoje Milanković ističe da u svojoj karijeri dugoj 35 godina nije zabeležio ovakav slučaj.

– Za to je zaslužno više faktora, a pre svega krupnoća ovce, dobra ishrana, higijena i kondicija. Preporučio sam im da nabave specijalni koncentrat i veštačko mleko za prihranu jaganjaca – rekao je Milanković.

Na području srbačke opštine i ranije se dešavalo da ovce ojagnje veći broj jagnjadi, pa je tako u domaćinstvu Mirka Šaule iz Nožičkog pre tri godine ovaca ojagnjila četvoro jaganjaca, koji su takođe bili rase vinterberg.

Domaćinstvo Ostoje Rakića iz Srđevića pre šest godina takođe je postalo bogatije za četiri jagnjeta.

Da je u Srpcu pogodno tlo za uzgoj domaćih životinja svedoči i slučaj iz prošle godine, kada je u domaćinstvu porodice Todić u Kukuljama krmača Belka kombinovane rase landras-jorkšir oprasila čak 25 prasića. Krmača je godinu ranije oprasila 18, a dve godine ranije čak 20 prasića.

Prodao prasiće, kupio “fiću”

Stariji meštani se prisećaju da je pre dvadesetak godina u Ćukalima kod Srpca jedna krmača oprasila 22 praseta.

I danas se u ovom selu, ali i šire, prepričava kako je srećni domaćin veoma brzo našao mušteriju, prodao prasiće i kupio tada popularnog “fiću”.

 

/Blic.rs/