Trachinus draco, u narodu poznata kao “morski pauk” ili “riba dragana”, ovog ljeta opet gospodari Jadranskim morem. Ima je na pješčanim plažama u Ulcinju, ali i na hrvatskom dijelu Jadrana, o čemu svjedoče oni koji su imali bliski, ne baš prijatni susret sa njom.

“Riba dragana” spada u red najotrovnijih riba koje se mogu vidjeti u Jadranskom moru, odnosno u plićaku. Za svoje stanište ljeti bira pijesak, odakle vreba rakove i manje ribe, ali se nerijetko “zakači” i za plivače kojih ovog ljeta ima duž cijelog Jadranskog mora – onog trenutka kad nagaze na nju, “riba dragana” počinje da se brani.

“Bliski susret” sa “ribom draganom” pamti se do kraja života, prije svega zbog užasnog bola koji nastaje onog trenutka kad se riba “zalijepi” za nogu. Naime, njene bodlje koje se nalaze na prvom leđnom peraju luče otrov koji na naše tijelo djeluje kao neurotoksin, što dovodi do otoka, ali i glavobolje, mučnine, teškog disanja i bolova u predjelu srca, prenosi “Telegraf.rs“.

Iako mnogi u tom trenutku požele da na mjesto uboda prislone led, to je kardinalna greška.

Ukoliko vam se na ljetovanju dogodi “bliski susret” sa “ribom draganom”, prvo i jedino što bi trebalo da uradite jeste da spustite ruku ili nogu u vrući pesak. Jer, otrov koji ovo morsko stvorenje luči je termolabilan i gubi dejstvo onog trenutka kad se nađe u toplom okruženju.

Poslije pola sata držanja ruke ili noge u vrućem pijesku otok će nestati, a sa njim i svrab koji se često javlja kao reakcija na toksine koje ispuštaju životinje.