LAKTAŠI, 30. juna -Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodiće tokom jula i avgusta intenzivniju kontrolu saobraćaja u kojoj će biti korišteno 30 sistema za mjerenje brzine tokom 24 časa, rekao je danas načelnik Јedinice policije za bezbjednost saobraćaja Goran Amidžić.
Goran Amidžić - Foto: SRNA

Goran AmidžićFoto: SRNA

Amidžić je na konferenciji za novinare rekao da je cilj kampanje “Vozi oprezno putuj bezbjedno” da se održi povoljno stanje bezbjednosti saobraćaja i podigne na viši nivo.

– Rad tih uređaja će upravo biti usmjeren na one policijske uprave, odnosno policijske stanice na čijim pordučjima je identifikovano da se u posljednje dvije godine dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama – rekao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, najviše nezgoda se dogodilo na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj i Bijeljina, dok su najbezbjednije policijske uprave Zvornik i Foča.

Amidžić je istakao da će, osim brzine, akcenat biti stavljen i na kontrolu vozača koji u saobraćaju upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, opojnih droga i drugih nedozvoljenih sredstava.

On je podsjetio da se u julu i avgustu 2018. i 2019. godine dogodilo oko 4.000 nezgoda.

– Za dva mjeseca 2019. godine poginulo je 38 lica, a za prvih šest mjeseci te godine 46. U julu i avgustu 2018. godine poginulo je 40 lica, a za prvih šest mjeseci te godine 48 lica” -rekao je Amidžić.

On je rekao da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima nepropisna i neprilagođena brzina, odnosno 41 odsto.

– Od 120 nezgoda u kojima je neko pogunuo u 2018. godini u 40 nezgoda ili 35 odsto
učesnika je bilo pod dejstvom alkohola. U 2019. godini u 104 nezgode sa smrtnim posljedicama u 38 nezgoda je jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola – naveo je Amidžić.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 15 odsto, kao i broj teško povrijeđenih za 15 odsto, a broj poginulih je smanjen za oko 28 odsto.

Amidžić je rekao da je problem i povećan broj učesnika u saobraćaju pod dejstvoim opojnih droga, te je naglasio da je 2017. godine sakncionisan 171 učesnik.

– U 2018. godini sankcionisano je 340, a 2019. godine 680 učesnika u saobraćaju pod dejstvom opojnih droga – naveo je Amidžić.

Glavni inspektor policije u Јedinici za bezbjednost saobraćaja Siniša Modić rekao je da su na putevima u Srpskoj u julu i avgustu 2018. i 2019. godine identifikovana opasna mjesta.

– To su putni pravac Prijedor – Banjaluka, dionica Ivanjska – Šargovac gdje je poginulo pet lica, Bijeljina – Pavlovića most, dionica Gojsovac – Bijeljina, Banjaluka – Mrkonjić Grad, dionica Karanovac – Crna Rijeka gdje su poginula tri lica, Modriča – Doboj, na dionici Podnovlje – Šešlije dje su poginula tri lica, Rudanka – Doboj gdje su pognula tri lica i na putu Banjaluka – Teslić, dionica Čelinac – Kotor Varoš, gdje su poginula tri lica – rekao je Modić.

On je naveo da su po dva lica poginula na dionici puta Rogatica – Ustiprača i na dijelu putnog pravca Bijeljina – Ugljevička Obrijež, te na dijelu puta Srbac – Prnjavor, kao i na dijelu regionalnog puta Čelinac – Teslić, dionica Ukrina – Klupe.

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име