Naučnici su objavili da su otkrili savršeno očuvani embrionom dinosaurusa koji se spremao da se izleže iz jajeta.

Embrion je otkriven u Gandžouu na jugu Kine, istraživači procjenjuju da je star najmanje 66 miliona godina.

Vjeruje se da je to bezubi teropod dinosaurus, ili oviraptorosaurus, i nazvan je Beba Јingliang.

Istraživač dr Fion Vaisum Ma rekao je da je to “najbolji embrion dinosaurusa ikada pronađen”.

Ovo otkriće je takođe dalo istraživačima bolje razumijevanje veze između dinosaurusa i modernih ptica. Fosil pokazuje da je embrion bio u uvijenom položaju, što je ponašanje kod ptica neposredno prije nego što se izlegu.

– Ovo ukazuje da je takvo ponašanje kod modernih ptica prvo evoluiralo i nastalo među njihovim precima dinosaurusa-  ​​rekao je dr Ma novinskoj agenciji AFP.

Oviraptorosaurusi, što znači „gušteri kradljivci jaja“, bili su pernati dinosaurusi koji su živjeli na teritoriji današnje Azije i Sjeverne Amerike tokom perioda kasne krede – prije 100 miliona do 66 miliona godina.

Paleontolog Profesor Stiv Brusat, koji je takođe bio dio istraživačkog tima, napisao je na Tviteru da je to „jedan od najnevjerovatnijih fosila dinosaurusa“ koje je ikada vidio i da je embrion bio na ivici da se izleže.

Beba Јingliang je dugačka 27 centimetara od glave do repa i leži u jajetu dugom 17 centimetara, a nalazi se u Muzeju istorije prirode kamena Јingliang u Kini.

Јaje je prvi put otkriveno 2.000. godine, ali je stavljeno u skladište Muzeja.

Tek kada su počeli građevinski radovi na muzeju 2015. i kada su se stari fosili sortirali, istraživači su skrenuli pažnju na jaje za koje su sumnjali da unutra sadrži embrion.

Dio tijela dinosaurusa je još uvijek prekriven stijenom i istraživači će koristiti napredne tehnike skeniranja da bi napravili sliku njegovog punog skeleta.

RTRS