BANJA LUKA, 30. marta- Automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikla “BL-bike” biće u Banjaluci uspostavljen početkom aprila, a na četiri lokacije biće dostupno 30 bicikala..

received_566953227004344

“Bike sharing” biće uspostavljen na lokacijama u Centru u Ulici kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod “Akvane”, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra “Nikola Tesla” i u parku “Mladen Stojanović” uz deo trotoara Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

“Banjalučani će ubrzo postati dio europske porodice koja promoviše zdrav način života, ekologiju i održivi razvoj, kroz promociju i veću upotrebu bicikla u svakodnevnom životu”, rekao je Slavko Davidović, šef Odjela za saobraćaj .

Ovo je prvi sistem takve vrste na području Republike Srpske.

Iznajmljivanje bicikla pola sata tokom dana biće besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti sat plaća će se 1,5 KM. Mesečna pretplata je pet, a godišnja 20 KM.

Kako sistem funkcioniše:

-Prvo se mora izvršiti registracija korisnika i to putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjela za saobraćaj i putove. Nakon registracije korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl na način da izvrši svoju identifikaciju, unese broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, poslije čega sistem automatski otključava bicikl.

Po završetku vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla.
Danijel Glišić