LAKTAŠI, 28. aprila – Sve odluke koje su bile na snazi u RS do danas, produžene su do 11. maja, ali od danas su, odlukama Štaba, na snazi i neki izuzeci.

– Nekima odobravamo rad sada, a nekima od 1. maja, a propisani su uslovi kako da rade i šta treba da ispune kako bi mogli da obavljaju djelatnost, a da ne ugrožavaju zdravlje ljudi i spriječe širenje virusa korona – poručuju nadležni.

Poslije 10. maja Vlada RS će, cijeneći epidemiološku situciju u tom trenutku i ako ona bude u skladu sa očekivanjima i onim što imamo trenutno, predložiti ukidanje vanrednog stanja u RS.

Do tada, situacija sa dozvolama i zabranama je sledeća:

  • osobe starije od 65 godina i više imaće svaki radni dan od 7 do 10 časova dozvoljenu šetnju, uz poštovanje svih mjera distance, da nije dozvoljeno grupisanje, da nose maske i sve ono što predlaže struka.
  • šalter sala i matična služba u Opštini Laktaši radi svaki radni dan, uz kontrolu broja korisnika šalter sale i matične službe, održavanje fizičke distance od 2 metra i uz obezbjeđenu fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljno zaštite zaposlenom i korisniku;

Rad je omogućen i kuhinjama i dostavi hrane i pića iz ugostitejskih objekata, kao i šalterska prodaja hrane i pića, bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ovih objekata.

Osim toga, uslužne radnje, kao što su autopraonice, vulkanizeri, automehaničarske radnje, praonice tepiha, hemijske čistionice itd, isto mogu početi sa radom sutra od 7 do 19 časova, uz striktno provođenje mjera koje su propisane i inspekcije će kontrolisati da li se one poštuju.

Radno vrijeme za radnje informatičke opreme, salone namještaja, i druge zanatsko-preduzetničke radnje, biće isto od 7 do 19 časova, osim za frizerske i kozmetičke radnje kojima neće biti dozvoljen rad do daljnjeg.

 

– Dozvoljen je rad i trgovinama neprehrambenom robom koje su zasebni prodajni objekti, a u ovo ne ulaze trgovine neprehrambenom robom koje se nalaze u tržnim centrima. One nisu obuhvaćene u ovom periodu od 28. aprila i biće obuhvaćene odlukom od 1. maja. Dakle, od 1. maja omogućićemo rad tržnim centrima, ali u kojima će i dalje biti zabranjen rad igraonica, kafića i restorana i bioskopa. 

Od danas do 11.maja je dozvoljen i rad tržnicama na malo, koje mogu raditi do 15 časova.

– U bolnicama će se vratiti rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti sa 50 odsto kapaciteta u odnosu na prethodni period, u skladu sa prioritetima, takođe od 1. maja. Isto će važiti i za Dom zdravlja.

Na području Laktaša, u periodu od 28. aprila do 11. maja,i to do 19 časova, hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja u svom prostoru za registrovane goste, a usluge pića i hrane samo za goste hotela, hostela i motela, kažu iz opštinske uprave.