LAKTAŠI, 27. jula – PMP Industries-Fabrika mašina Gradiška planira izgradnju proizvodnog objekta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac, na zemljištu površine 91.284 m2 (dvije parcele od 45.523 m2 i 45.761m2) u kom bi se obavljala vertikalna proizvodnja dijelova za mašine na električni pogon”.


Kako se navodi u tekstu Prethodne procjene na životnu sredinu, koji je objavljen na sajtu Vlade RS, ovaj projekat podrazumijeva potpuni proizvodni proces dijelova za mašine na električni pogon, hidraulične komponente visokog pritiska i reduktore počev od proizvodnje odlivaka, njihove mašinske obrade do montaže gotovog proizvoda. Primjena ovih proizvoda je vrlo široka, ali služi isključivo za električna vozila što je sa tehnološkog aspekta jednistveno na evropskom tržištu, pojašnjeno je u tekstu.

Implementacija projekta planirana je u tri faze, a prva se odnosi na proizvodnju čeličnih odlivaka za dijelove mašina na električni pogon. Predviđena dinamika izgradnje jeste 2022/2023. godina, a sama proizvodnja bi počela u 2024. godini.

Druga faza podrazumijeva fazu mašinske obrade odlivaka. Ovaj objekat bi bio izgrađen do 2027. godine i u njemu bi se radila mašinska obrada čeličnih odlivaka proizvedenih u njihovoj livnici. Dalja ekspanzija (moguća treća faza) je faza kompletne montaže odnosno sklapanja gotovih proizvoda i eventualno faza proširenja proizvodnih kapaciteta za proizvodnju odlivaka i mašinsku obradu. U svrhe implementacije treće faze, zainteresovani su za dodatnu parcelu, osim navedenih parcela od 45.523 m2 i 45.761 m2, gdje će implementirati objekat od 12.000 m2, a sve kako je navedeno u Pismu namjere koje je prethodno upućeno Gradu Laktaši.

PMP Industries je holding kompanija međunarodne grupacije PMP koja uključuje sedam preduzeća, četiri poslovne divizije i preko 1.200 zaposlenih širom svijeta. Glavno sjedište PMP grupacije nalazi se u mjestu Coseano sjeveroistočno od Venecije. PMP proizvodi mehanička hidraulična i električna rješenja širom svijeta.

Podsjetimo, predstavnici PMP-a su prošle jeseni, prilikom sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodim, najavili da žele nova investiranja u RS i da traže adekvatnu lokaciju. Krajem marta su objavili da im Poslovna zona Ramići u Banjaluci ne odgovara.