LAKTAŠI, 2. marta – U Laktašima je danas, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, počela prva Međunarodna konferencija zanatstva i preduzetništva Srpske koja se održava s ciljem promovisanja važnosti ove djelatnosti za republičku privredu.

Konferenciju, koju organizuje Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka, nakratko je ličnim prisustvom podržao Dodik, a onda otišao na ranije ugovoreni sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Skupu prisustvuje i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, kao i brojne diplomate u BiH.

Prisustvuju i predstavnici kompanija, preduzetnici iz zemalja regiona, ali i najrazvijenijih zemalja EU, poput Njemačke, ljudi iz Obrtničke komore Hrvatske, Privredne komore Srbije, Zanatske komore Crne Gore, privredne komore iz kantona i Federacije BiH, Spoljnotrgovinske komore BiH…

U Srpskoj posluje oko 25.000 zanatsko-preduzetničkih firmi koje prema nekim podacima okupljaju 50.000 radnika.

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka je samostalna, stručno-poslovna, nevladina i neprofitna organizacija, koja okuplja oko 11.000 samostalnih preduzetnika u 14 opština navedene regije.

Pokrovitelji Međunarodne konferencije zanatstva i preduzetništva Srpske su i Ministarstvo privrede i preduzetništva i grad Laktaši.