LAKTAŠI, 21.jula – U cilju razvoja povrtlarske proizvodnje i unaprjeđenja prodaje povrća, danas je u Laktašima održana druga po redu manifestacija pod nazivom “Dan povrća u Laktašima“. Organizator ove manifestacije je Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Laktaši, a suorganizatori manifestacije su Opština Laktaši i Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Laktaši“.

„Zadovoljstvo nam je da se danas ovdje možemo uvjeriti u kvalitet proizvoda proizvođača iz Lijevča i Župe, i da stanovnici Laktaša imaju priliku da probaju plodove koji se proizvode na području naše opštine. Opština Laktaši izdvaja oko 250 hiljada КM za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, a plan nam je da i dalje stojimo uz naše povrtlare i nadamo se da ćemo iz godine u godinu imati još kvalitetnija i bolja okupljanja ovakvog tipa“, rekao je načelnik opštine Miroslav Bojić.

Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se preko 30 proizvođača povrća sa područja naše opštine, a ova manifestacija je i prilika da se istaknu oni najbolji. Кomisija je odabrala četiri najbolja proizvođača sa područja naše opštine, u različitim kategorijama.

Nagrada za najljepši štand pripala je „Slatinskoj zadruzi“, a nagradu je obezbjedilo preduzeće Štekić d.o.o. Jakupovci.

Najuspješniji mladi povrtar je Ognjen Subotić iz Кosjerova, a njegov rad i trud nagradilo je Mikrikreditno društvo Mikrofin d.o.o. Banja Luka.

Najuspješnija žena proizvođač povrća je Dijana Ćerketa iz Jaružana, koja je nagrađena od strane preduzeća „Gilmark“ d.o.o. Gradiška.

Prvu nagradu za dugogodišnji uspješan rad u proizvodnji povrća i razvoju povrtlarske proizvodnje dobio je najstariji povrtlar Drago Bašić iz Кadinjana, a nagradu je obezbjedilo „Кosjerovo Promet“ d.o.o. Laktaši.

Manifestaciju su posjetili i Goran Bursać, pomoćnik ministra za poljoprivredu, Predrag Sladojević, direktor Agencije za agrarna plaćanja i Dalibor Dončić, predstavnik „Sindžete“ za BiH, renomirane kuće za promet zaštitinih sredstava i sjemenskog materijala u proizvodnji.

Posjetioci današnje manifestacije mogli su da uživaju u izvođenju harmonike učenika OŠ „Georgios A. Papandreu“ iz Aleksandrovca, mladog povrtlara, Strahinje Mastala.

Izvor: Opština Laktaši