LAKTAŠI.24. aprila- Udruženje „CEE Süd/Ost Europa Initiative” iz Linca, osnovalo je predstavništvo u Bosni i Hercegovini, sa ciljem djelovanja, afirmisanja i unaprijeđenja poslovne saradnje između poslovnih zajednica u BiH i Austriji.

FB_IMG_1493036603402

„Evropska inicijativa za Južnu i Jugoistočnu Evropu je ideja stara tri godine, jer smo htjeli da privredu Evropske unije, počevši od Austrije dovedemo u Republiku Srpsku, jer smo prije svega istorijski povezani“, rekao je Aleksandra Čenić, predsjednik Evropske inicijative za Južnu i Jugoistočnu Evropu.
On je dodao da otvaranje ovakve kancelarije u opštini Laktaši, ima za cilj da pomogne privrednicima u ovom regionu da na najlakši mogući način dođu do tržišta Evropske Unije.

FB_IMG_1493036627054

 

„Zahvaljujući svom geografskom položaju, odličnoj infrastrukturi, Laktaši imaju pretpostavku da reafirmišu imidž najbolje opštine za poslovanje“, dodao je Čenić.
Načelnik ove opštine Ranko Karapetrović je naglasio da otvaranje ovog Predstavništva ima veliku ulogu u razvoju privrede opštine Laktaši.
„Ovo je kruna nastojanja i saradnje sa dijasporom, jer ćemo lakše povezati privredu Republike Srpske i Austrije“, rekao je Karapetrović.
On je dodao da je Opština Laktaši pružila kompletnu podršku za uspostavljanje ove saradnje i otvaranje kancelarije Predstavništva.
„Austrija je jedna veoma intezivno izvozna zemlja, jer svako drugo radno mjesto zavisi od izvoza“, rekao je Kristijan Fuks, predsjednik eksportnog kluba u Privrednoj komori Austrije.
„Velika mi je želja da se privredni odnosi između ove dvije zemlje inteziviraju, jer je opština Laktaši vrlo interesantno područje za uspostavljanje privredne saradnje“, dodao je Fuks.
Prijemu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, te mnogobrojni privrednici sa područja opštine Laktaši, kao i privrednici iz Austrije.