LAKTAŠI, 02. aprila – U posljednja 24 časa ukupno je testirano 194 uzoraka, a u laboratorijama je potvrđeno prisustvo novog virusa korona kod još 24  osoba, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Šeranić

Od ukupnog broja novopotvrđenih slučajeva korona virusa, 17 osoba je iz Banjaluke, tri su iz Laktaša i po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor Varoša.

– Među njima je 10 žena, četiri srednje životne dobi, jedna mlađe i pet starije životne dobi, te 14 muškaraca, šest srednje životne dobi, dva mlađe i šest starije životne dobi – naglasio je Šeranić.

Od novopotvrđenih, deset se nalazi na hospitalizaciji, a ostali su u izolaciji. Desetoro je iz porodičnog klastera, a kontakt su imali sa zaraženim radnim kolegama, a za osam se ne zna kako su se zarazili.

Zaražena je i jedna medicinska sestra iz UKC, a juče su testirane njene kolege i pacijenti sa kojima je dolazila u kontakt i svi su negativni na korona virus.

– Imamo 267 osoba potvrđenih na virus korona u RS i 14 osoba oporavljenih od zaraze. Trenutno su u Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 11.493 osobe. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 8.500 osoba – potvrdio je Šeranić.

Do sada je ukupno testirano 2.077 uzoraka u Srpskoj.

Trenutno se u UKC liječi 105 pacijenta, a riječ je o osobama sa potvrdom na korona virus i onima za koje se sumnja da su zaraženi.

Na Klinici za infektivne bolesti nalaze se 42 osobe, koje imaju srednje tešku kliničku sliku. Na respiratoru je šest pacijenata, a na pulmologiji 47 osoba sa blažom kliničkom slikom. Na potvrdu nalaza u izolaciji čeka deset osoba.

 

Srpskainfo