LAKTAŠI, 24. juna – U Lijevče polju ratari su počeli žetvu ječma. Prinosi su u prosjeku oko 4,5 tone po hektaru. Na parcelama gdje je primjenjena kompletna agrotehnika su i do sedam tona. Ratari koji su podsticajna sredstva iskoristili za nabavku sistema za navodnjavanje i savremenu mehanizaciju poslije žetve započeli su sjetvu kukuruza.
Prvi-otkosi-psenice-u-Lijevcu-foto-Milan-Pilipovic

Kiša koji ovih dana pada ratare ometa tokom žetve.

Na parcelama gdje nije primjenjena kompletna agrotehnika prinosi su prosječni. Slična situacija bi mogla biti i za vrijeme žetve pšenice.

– Žetva će se ove godine teško odvijati zbog puno padavina, jer je kiša najgora za pšenicu i preostala žita – kaže Slavko Vasiljević, poljoprivrednik iz gradiškog sela Rogolji.

Na parcelama gdje su na vrijeme primjenjeni svi zaštitni tretmani prinosi su znatno viši.

– Prva iskustva su fantastična, prinos je sedam tona možda i veći, znaćemo to večeras kad požanjemo cijelu njivu – navodi Darko Sekimić, zemljoradnik iz laktaškog sela Kosjerovo.

U Kosjerovu već nekoliko godina poslije žetve ječma kreće se u sjetvu kukuruza čime u sezoni ostvaruju dvije žetve na istoj parceli.

– Sijemo grupu 200 kukuruza. Zemljište je vlažno i biće ga malo teže pripremiti ali sjeme ulazi u vlagu i već sam jednu njivu posijao gdje je bila djetelina, kukuruz je nikako za četiri dana – dodaje Sekimić.

Ratari u Gradišci, Srpcu i Laktašima ječmom su zasijali oko 2.020 hektara.

Sa dvije žetve u sezoni proizvodnja postaje rentabilnija a ratari konkurentniji na tržištu.

 

RTRS