BANJALUKA, 17. jula – Banjaluka nekoliko posljednjih dana bilježi znatniji porast broja zaraženih osoba novim korona virusom, a od 10. do 15. jula, po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zabilježeno je 99 novih slučajeva.

Ipak, ohrabrujuće je to što pacijenti uglavnom imaju blažu kliničku sliku. To za Srpskainfo kaže Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

– Za sada su to uglavnom pacijenti koji imaju blažu kliničku sliku, mada imamo i pacijente sa srednjom kliničkom slikom – ističe Miljkovićeva.

Od simptoma, kako navodi, dominiraju povišena tjelesna temperatura, kašalj, stezanje u grudima, malaksalost, proliv, glavobolja, te gubitak okusa i mirisa.

 

Srpskainfo

– U odnosu na životnu dob najviše oboljelih je u srednjoj i mlađoj životnoj dobi – dodaje načelnica HES u Banjaluci.

Na naše pitanje da li su se pojavila žarišta u Banjaluci, Miljkovićeva kaže da se najveći broj oboljelih odnosi na pacijente sa respiratornim simptomima, koji se javljaju u Ambulantu za respiratorne infekcije u Poliklinici, kao i na bliske kontakte pozitivnih osoba.

– Trenutno smo u fazi lokalne transmisije, što znači da je virus prisutan u populaciji. Samo strogo poštovanje preporučenih mjera može rezultirati smanjenjem broja oboljelih i sprečavanjem širenja infekcije – zaključuje ona.

U Banjaluci je sa jučerašnjim danom virus potvrđen kod 958 osoba. Trenutno su u najvećem gradu aktivno 280 slučaja.