LAKTAŠI, 28.marta – Borački dodatak za prošlu godinu biće isplaćen u petak, 30. marta, za šta je izdvojeno nešto više od 30 miliona KM, izjavio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.
“Godišnji borački dodatak za 2017. godinu biće uplaćen boračkim kategorijama 30. marta. Sva ostala davanja za boračke kategorije, od banjskih liječenja do ortopedskih pomagala, uredno se izmiruju”, rekao je Tegeltija za RTRS.

novac

On je istakao da su u okviru današnjeg razmatranja Prijedloga zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama u Narodnoj skupštini neki poslanici govorili stvari koje se ne odnose na ovu tačku dnevnog reda, te da je najdalje otišao poslanik Zdravko Krsmanović /NDP/ koji je nekorektno govorio o položaju boračke populacije.

“Mislim da nije dobro da se na ovaj način govori o tim temama jer je Ministarstvo rada, kao resorno ministarstvo, upoznato sa datumom isplate tih sredstava, kao i Boračka organizacija Republike Srpske”, istakao je Tegeltija.

On je naglasio da je Vlada Srpske izmirila sve obaveze u vezi sa mjesečnim boračkim dodatkom, uključujući mart, a da se godišnji borački dodatak isplaćuje u prvom kvartalu tekuće godine, što je definisano Zakonom o budžetu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama. Ako su potraživanja obezbijeđena, privrednici imaju rok od 60 dana, dok rok bez garancija iznosi 30 dana.

Neki poslanici, poput Zdravka Krsmanovića iz NDP-a, tvrdili su da Vlada Srpske ne poštuje rokove, te kasni u isplati boračkog dodatka.

 

Srna