Institut za javno zdravstvo RS priprema nove preporuke koje će najviše obradovati muzičare i mladence u Srpskoj.

U pripremi nove mjere: Na svadbama i više od 100 gostiju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Direktor Instituta Branislav Zeljković potvrdio je za Srpskainfo da su u pripremi mjere za izvođenje muzike uživo i u zatvorenim objektima, kojima će biti precizirano kako se izvođači moraju ponašati u objektu.

Mada je na privatnim okupljanjima od ponedjeljka dozvoljeno prisustvo do 70 gostiju, svadbe bi se, kaže Zeljković, trebale definisati kao izuzetak. Tako će veličina objekta ubuduće diktirati maksimalan broj osoba na slavlju, što znači dolazak i više od stotinu gostiju u nekim salonima.

Oprez

Ovo će sigurno obradovati mnoge mladence u Srpskoj, koji priželjkuju veliku proslavu s rodbinom, ali kako napominju nadležni, i u ovim veselim trenucima gosti ne smiju zaboraviti na fizičku distancu i ostale epidemiološke mjere.

Zeljković očekuje da bi ove mjere trebale biti donesene do kraja sedmice.

Podsjetimo da je od 21. maja dozvoljena muzika uživo na otvorenom, uz takođe strogo propisana pravila.

Tako na primjer, za vrijeme boravka u ugostiteljskom objektu, muzičari treba da održavaju fizičku distancu od najmanje dva metra, između sebe ali i gostiju. Istovremeno, bina od stolova mora biti udaljena četiri metra.

– Održavanje distance na bini po mnogima je besmisleno jer mi muzičari imamo probe na neuporedivo manjim prostorima, gdje smo bliži jedni drugima, na svirke dolazimo zajedničkim autom, družimo se privatno i onda nas na nastupu razdvajaju dva metra. To je van pameti i mi smo na to sugerisali nekoliko puta – napominje predsjednik Upravnog odbora Udruženja estradnih izvođača i stvaralaca “Muzička scena”, Aleksandar Kukić.

Vremenske prilike

Napominje i da su nastupi na otvorenom bukvalno uslovljeni vremenskim prilikama, pa ako se desi loše vrijeme, svirka se mora otkazati.

Zato se i muzičari uzdaju u to da će uskoro nastupi biti dozvoljeni i u zatvorenom.

– Od maja do kraja oktobra je udarni period kada se najviše rade svadbena veselja, krštenja, poslovni događaji, pa bi i te kako značilo da se, poslije godinu i po nerada, muzičarima da prilika da se finansijski koliko-toliko oporave, jer su posljedice velike – napominje Kukić.

Srpskainfo