U Prnjavoru je od danas u funkciji 46 kamera video-nadzora, a zvaničnom puštanju u rad prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Lukač je rekao da je u Republici Srpskoj u saradnji MUP-a i lokalnih zajednica uspostavljen video-nadzor u 52 od 64 opštine, što se do sada pokazalo veoma uspješnim i bitnim za bezbjednost građana i njihove imovine.

– Imamo opštine gdje je i do 50 odsto smanjen broj krivičnih djela i prekršaja, naročito po pitanju težih krivičnih djela i krađa. U Prnjavoru se pokazalo da je već na samom početku uspostavljanja video-nadzora riješeno nekoliko prekršaja i krivičnih djela i svakako će to u narednom periodu biti i značajnije – rekao je on.

Lukač je naveo da video-nadzor u preventivnom smislu mnogo znači jer garantuje bezbjednost građana i njihove imovine, a u represivnom policija ima početnu poziciju za otkrivanje učinjenih krivičnih djela koja obično budu riješena ne uspješan način.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je lokalna zajednica bila finansijer projekta, čija je ukupna vrijednost oko 300.000 KM.

– Uvjeren sam da je ovo nemjerljiva cifra u odnosu na korist koju imaju građani. Od 15. oktobra, otkako je u funkciji sistem kažnjavanja za neregistrovana vozila do danas sistem je u našoj opštini evidentirao 426 prekršaja, što dovoljno govori o njegovoj efikasnosti i prevenciji – istakao je Tomaš.

RTRS