LAKTAŠI, 14. avgusta – U razgovoru sa Borisom  Spasojevićem, jednim od kandidata OO SNSD LAKTAŠI za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, osim pojedinosti o njemu samom, saznali smo i kako izgledaju razmišljanja i ideje predsjednika Skupštine opštine Laktaši, kad su u pitanju sport, kultura, obrazovanje ali i lokalna zajednica i njen napredak.

Spasojević

Rođen je 24.01.1964.godine, živi u Aleksandrovcu. Po zanimanju je magistar ekonomskih nauka sa prijavljenom temom za doktorat. Predsjednik je Košarkaškog saveza Republike Srpske i potpredsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, direktor Ugostiteljsko-trgovačko-turističke škole u Banjaluci i predsjednik košarkaškog kluba “Igokea”. Otac tri kćerke. U okviru opštinske organizacije SNSD Laktaši obnaša funkciju potpredsjednika opštinskog odbora.

“Glas Laktaša”: “Mens sana, in corpore sano”- Koliko su stari Latini bili u pravu?

Zaista su bili u pravu. U zdravom tijelu, zdrav duh, a sport je presudan i za jedno i za drugo.

“Glas Laktaša”: Na koji način se naša lokalna zajednica zalaže za zdrav život, zdrav sportski duh, te promociju istog?

U okviru budžeta opštine Laktaši, direktno za sport izdvajamo preko 400.000 KM . S tim da  je svim registrovanim klubovima , omogućeno besplatno korištenje sportske dvorane. Naravno i sportska dvorana  u Aleksandrovcu je na usluzi sportskim klubovima i pojedincima, čak i nekim klubovima sa teritorije opštine Gradiška , koja nažalost nema svoju sportsku dvoranu. Naravno tu su i školske sale u Laktašima, Trnu i Slatini na usluzi našim sportistima.

“Glas Laktaša”: Koje su to ideje, ciljevi i ostvarenja koja možemo očekivati u skorijoj budućnosti, kad je u pitanju Boris Spasojević i područje sporta?

 Prenošenjem bivše kasarne ” Sarica” u Trnu na upravljanje našoj lokalnoj zajednici , predviđamo u budućem periodu , adaptaciju iste , za korištenje u sportske svrhe . Naravno, tu su i mnoga  sportska igrališta na otvorenom, kao i dječija igrališta, dostupna našim gradjanima.

“Glas Laktaša”: Laktaši lagano postaju prepoznatljivi po kulturnim manifestacijama, koje su svojevremeno dobile epitet “tradicionalno”. Od “Laktaškog ljeta”, preko “Festivala amaterskog teatra” pa sve do “Završne svečanosti” JU Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši…Na velikom broju tih manifestacija mogli smo primjetiti i Vaše prisustvo. Koja od njih je na Vas ostavila poseban utisak?

Radujem se , svakom kulturnom događaju u Laktašima, i kada god nađem vremena prisustvujem na istim. Najveći utisak na mene uvijek ostavi završna manifestacija dječice iz JU Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Na toj manifestaciji djeca pokažu  sav talenat i raskoš  kulture i običaja naših naroda, na svoj način kroz igru i pjesmu . Ne kaže džaba narodna poslovica: “Na mlađima svijet ostaje.”

“Glas Laktaša”: Postoji li provjeren recept za podizanje kulturne svijesti i nivoa kulturnog života naših sugrađana? Može li se uspješan recept iz jedne male društvene sredine prenijeti i na viši nivo, na kulturne institucije jedne države?

Recept za uspjeh je dobra saradnja republičke i lokalne vlasti.

“Glas Laktaša”: Šta je to konkretno, što možemo očekivati od Vas u tom domenu?

Briga lokalne zajednice, je da najmlađi naraštaji imaju našu pažnju i podršku, te smo stoga planirali u najskorije vrijeme otvaranje dječijeg vrtića u Aleksandrovcu i u skorije vrijeme u Slatini . Na taj način bi i u ruralnim područjima, naši najmlađi dobili optimalne uslove za razvoj i zdrav život .

“Glas Laktaša”: Protekli period u našoj lokalnoj zajednici obilježen je velikim brojem projekata od društvenog značaja. Koji su to projekti, po Vašem mišljenju, bili od naročite važnosti za našu privredu i društvo?

Pun pogodak bilo je otvaranje industrijske zone u Aleksandrovcu , gdje danas radi preko 800 ljudi sa tendencijom daljeg širenja i zapošljavanja . Ali i  riješavanje i širenje vodovodne mreže u Laktašima , Glamočanima i jednom dijelu Župe kao i mnogi infrastrukturalni projekti , u vidu rehabilitacije puteva, čišćenja korita rijeka, koje su godinama stvarale probleme u MZ Trn, dijelu Župe i dijelu Lijevča polja .

“Glas Laktaša”: U kom smjeru će se nastaviti razvoj lokalne zajednice, šta će biti prioriteti u budućnost?

Prvenstveno otvaranje dionice autoputa Laktaši -Doboj. Ali i više najavljenih polijetanja sa Banjalučkog aerodroma 

, koji se nalazi na teritoriji naše opštine, Laktaši će dobiti sasvim novi privredni značaj.

“Glas Laktaša”: Platon je svojevremeno govorio da budućnost jedne države zavisi od njenog sistema vaspitanja i obrazovanja, odnosno da idealna država zahtijeva i idealno vaspitanje i obrazovanje. Činjenica je da trenutno stanje u našem obrazovnom sistemu, a naročito u okviru srednjoškolskog obrazovanja, zahtijeva veću pažnju i bolju organizovanost. Samo jedan od aspekata koji bi se trebao mijenjati na bolje je organizovanje prakse za učenike. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

Poznato je našim čitaocima da je ove godine u NS RS donesen zakon o srednjem obrazovanju , po kojem učenici imaju više prakse u školama. Za očekivati je da se njegovom primjenom, poboljša status učenika.

“Glas Laktaša”: Kako stvoriti pozitivno okruženje za mlade, u kojem će moći usavršiti svoja znanja i vještine, a istovremeno dobiti priliku da se osjećaju korisnim i da svojim radom doprinose i razvoju lokalne zajednice?

Jedna od mogućnosti jeste organizovanje ljetne ferijalne prakse gdje bi učenici mogli , dodatno da nauče više iz praktičnog domena u zanimanjima za koje se obrazuju a i poslodavci bi imali poslije njihovog školovanja , obrazovane i stručne radnike.

“Glas Laktaša”: Šta je to što bismo mogli uraditi, da unaprijedimo i položaj učenika, ali i samog sistema obrazovanja?

Treba pružiti šansu i učenicima, ali i budućim poslodavcima, tj. preduzećima koja obavljaju djelatnosti iz okvira   zanimanja za koje se obrazuju.   Samim tim biće zadovoljni i oni sami,a i poslodavci koji će ove učenike nagraditi .