LAKTAŠI, 20. septembra – Za nama je još jedan od razgovora sa kandidatima OO SNSD Laktaši. Ovaj put smo vrijeme potrošili sa izuzetno zanimljivim sagovornikom, gospodinom Sašom Popovićem.

Saša Popović, rođen 15.02.1978.godine, živi u Glamočanima. Po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike. Direktor je Radne jedinice „Elektrodistribucija“ Laktaši. Oženjen, otac dvoje djece. U okviru opštinske organizacije SNSD Laktaši obnaša funkciju potpredsjednika opštinskog odbora.

42263378_1746678642096193_991433620495269888_n

U jednom trenutku smo se prisjetili i školskih dana provedenih u OŠ “Desanka Maksimović” u Trnu, tadašnjoj OŠ “Moša Pijade”, i zajedničkih nastavnika i životnih poruka koje pamtimo još od tad.  A većina ih se tiče čestitosti i odgovornosti, pa otud i naše prvo pitanje:

 

“Glas Laktaša”: Šta znači biti odgovoran političar?

Trudim se da budem odgovoran čovjek prije svega, a onda i odgovoran političar. Donio sam odluku da uđem u politiku, jer se dobrim dijelom osjećam odgovornim za budućnost kako svoje djece, tako i za budućnost druge djece i svih nas u Republici Srpskoj. Biti odgovoran političar znači i biti spreman pokretnuti rješavanje prioritetnih pitanja za opšte dobro veće grupe ljudi, jer da bi bili građani odgovorni, prije svega moraju biti političari odgovorni. To znači i da moramo preuzeti odgovornost i za greške koje se učine, jer se samo na taj način mogu spriječiti štetne posljedice političkog djelovanja.

 

“Glas Laktaša”: Čitav ljudski život prožet je pitanjima koje se tiču obrazovanja. Zašto je obrazovanje važno i sta bi promjenili u obrazovnom sistemu?

Ne smijemo biti ravnodušni prema obrazovanju. Obrazovani ljudi su sposobni ne samo da doprinesu, već i da budu pokretači svih društvenih aktivnosti. Trenutno imamo pogrešnu upisnu politiku u srednjim školama i fakultetima, koja je dovela je do toga da imamo s jedne strane veliki broj nezaposlenih u pojedinim branšama, dok na drugoj strani postoji deficit u pojedinim zanimanjima. Mada, jednim dijelom, smatram da i mladi snose dio odgovornosti. U doba interneta, i dostupnosti informacija, i dalje upisuju škole stihijski, bez kritičnog stava ili analize realnog stanja. Mislim da je obrazovana omladina najvažije bogatstvo i resurs Republike Srpske.

 

“Glas Laktaša”: Imate li primjer neke konkretne akcije koju ste vi pokrenuli u svom okruženju, koja će konkretno pomoći vašem mjestu u kojem živite?

Mislim da su male stvari koje nas okružuju, i koje naš svakodnevni život čine lakšim i ugodnijim, upravo mali koraci za bolje sutra.

Istakao bih jednu dobru akciju, koju smo pokrenuli u Glamočanima. U saradnji sa Školom fudbala “Mladost” dogovorili smo da se uradi rasvjeta na fudbalskom terenu u Glamočanima, kako bi poboljšali kvalitet treninga naših omladinaca, i  kako bi i buduće generacije mogle koristiti taj teren za promociju sporta. Najbitnije je djecu skloniti sa ulice.

Članovi kluba ali i mještani će imati priliku da prisustvuju zvaničnom puštanju u rad pomenute rasvjete.

“Glas Laktaša”: U čemu je budućnost Laktaša, i Republike Srpske?

Budućnost je u turizmu, poljoprivredi i proizvodnji električne energije. To je ono gdje RS ima potencijal, i gdje treba da se fokusiramo.

 

“Glas Laktaša”: Kad smo već spomenuli električnu energiju, u kojoj fazi je projekat rekonstrukcije i sanacije srednjenaponske i niskonaponske mreže sa pripadajućim trafostanicama?

To je projekat koji se sprovodi na području Glamočana, Jablana, dijela Bukovice i Trna (od tržnog centra do Zalužana). Njegova vrijednost je 6 milona maraka, i obuhvata oko 2500 domaćinstava. Nadamo se da će do kraja godine biti završen.

“Glas Laktaša”: Kažete da je taj projekat pri kraju. Šta je sledeće?

U planu je rekonstrukcija niskonaponske mreže i izmještanje mjernih mjesta. Za ovaj projekat su planirana sredstva u visini od jedan million maraka, koja će iz kreditnih sredstava obezbjediti Elektrokrajina.

Pored ovih planiranih projekata, ako pogledamo statističke podatke, mi svake godine obnovimo i izgradimo oko 50km elektromreže.

“Glas Laktaša”: Rekli ste da je budućnost privrede RS sve veća proizvodnja električne energije. Imamo li kapacitet za to?

Republika Srpska je izuzetno bogata prirodnim resursima koji se mogu iskoristiti. U poslednje vrijeme je trend da se grade mini hidrocentrale, međutim pravi izvor leži u rijeci Drini. To je područje koje trebamo potencirati.

Istakao bih još i obnovljive izvore energije, koje takođe trebamo uzeti u obzir, a ta oblast je uređena i dobrim dijelom zavisi od regulative EU.

“Glas Laktaša”: I jedno simbolično pitanje za kraj: Šta nam je Tesla ostavio “u amanet”?

Ostavio nam je veliku zadaću. Jedan od zadataka je da pronađemo rješenje za skladištenje električne energije. Neki nagovještaji postoje da smo na pragu rješenja, ali ima tu još mnogo posla.

Kako god da okrenemo, pred nama svima je velika zadaća, a to je da učinimo da naši Laktaši, ali i cijela Republika Srpska postanu mjesto koje će ulijevati sigurnost i povjerenje.