Sibirska tehnika čeličenja dece svake zime šokira svet, ali vaspitači ne odustaju od ove metode.

Državni vrtić u Krasnojarsku jedan je od brojnih vrtića u Rusiji koji ima svoj tradicionalni pristup čeličenju dece. Svakog jutra, bez obzira na vremenske uslove, deca uzimaju kantice ledene vode, skidaju se u kupaći i polivaju se.

Foto: Profimedia

Ovo je, objašnjavaju vaspitači, drevna sibirska tehnika kojom se bore protiv prehlada, virusa i gripa. U pitanju su deca iz vrtića, stara između tri i šest godina, a vaspitači redom tvrde da je to razlog zašto su deca uvek zdrava i vesela.

Deca, objašnjavaju dalje vaspitači, redovno prolaze sistematske preglede prilikom kojih se između ostalog proverava i da li postoji neki zdravstveni razlog zbog kog dete ne bi trebalo da prolazi ovaj tretman. Ako se utvrdi da je dete zdravo i ako je roditelj potpisao saglasnost, onda svakog jutra detetu sleduje kofa ledene vode.

Na snimcima koji svake godine obilaze svet se čini da deci ovo ne smeta, naprotiv – da se dobro zabavljaju.

Vaspitačica u ovom vrtiću, Oksana Kabotko (41) za “Siberian Times” objašnjava da se od ove prakse odustaje samo kada je temperatura niža od -25 stepeni.

– Deca koja se redovno tuširaju na ovaj način ledenom vodom praktično nikad nisu bolesna. Da, desi se s vremena na vreme da zakače nešto, ali to su uvek blagi simptomi koji kratko traju – tvrdi ona, dok, kako kaže, deca koja ne prolaze ove tuševe, redovno se razboljevaju i svaki put odsustvuju makar dve nedelje.

– Ne samo to, deca koja se redovno ovako tuširaju su optimističnija, bolje organizovana, vedrija, senzibilnija. To nije nikakvo čudo – treba vam velika snaga volje da svakog jutra sebe naterate da se polijete ledenom vodom. Mi nikoga ne forsiramo – sve je na dobrovoljnoj bazi, kako dece tako i roditelja, a čak nam dolaze i neka deca iz drugih vrtića samo na tuširanje – kaže Oksana.

vrtic-sibir
Foto: Profimedia

Inače, zagovornici ovog tuširanja često govore o studiji koju je 1997. godine sproveo dr V Karitonov, uzevši uzorke krvi dece pre i posle ovog tretmana, a Siberian Times piše da je tada otkriveno da dolazi do velikih poboljšanja u ćelijskom imunom sistemu.

Druga vaspitačica iz Sibira, Olesja Osinteva kaže da od ove tehnike vidi samo dobro.

– Pre nego što je naš vrtić uveo ovu praksu, deca su se često razboljevala. Shvatili smo da moramo da poradimo na njihovom imunitetu i dogovorili smo se da probamo ovu sibirsku tehniku koja daje sjajne rezultate – kaže ona, a prenosi Žena.