LAKTAŠI, 14. februara – Pyotr Mamonov (1951., Rusija), nekada kultni underground rock glazbenik, koji je trenutno poznatiji kao glumac i jurodivi (jurodivost – tradicionalno je zastupljeno u pravoslavlju, gdje se smatra jednim od najsmjelijih oblika askeze i monaštva, u Indiji su takvi monasi poznati kao avadhute, visoko napredne duše koje izgledaju i ponašaju se naizgled ekscentrično i ne mare za društvene konvencije) – uvijek bez dlake na jeziku govori ono što misli.

3mamonov-696x333

Mamonov danas rijetko napušta udaljeno selo koje se nalazi u blizini Moskve gdje živi već 17 godina sa svojom suprugom baveći se poljoprivredom i potpuno je posvećen duhovnosti te rijetko ima kontakte s vanjskim svijetom.

Široj javnosti je najpoznatiji po fenomenalnom ruskom filmu Ostrov (Otok) koji je 2006. dobio nagradu za najbolji ruski film, a sam Mamonov za najboljeg ruskog glumca za glavnu ulogu u kojoj u biti – glumi sebe. Iz njegovih govora vidi se da sve više liči na oca Anatolija koga je glumio u filmu „Ostrvo“. On uopće ne teži da se nekome svidi, već naprosto živi, a ponekad priređuje koncerte i predstave.

Njegova životna pravila su jasna i svakom razumljiva, kao na dlanu: Ako voliš – voli, ako ne voliš – idi bestraga 
</p>
 
 <!-- A generated by theme --> 

<script async src=