LAKTAŠI, 19. marta –  Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je danas Srni da vodostaj rijeke Save i dalje raste, ali da je pod kontrolom situacija na područjima u ovoj opštini ugroženim poplavama.
Dragosavljević je naveo da je mjestu Kobaš zaplavljeno 12 domaćinstava, od kojih u pet voda ušla u kuće i istakao da je od zaplavljivanja ugroženo još 20 domaćinstava.

nasip-srbac

“U mjestu Bajinci i Gaju trenutno su zaplavljena četiri domaćinstva i tu imamo problem sa podzemnim vodama. Preduzimamo sve što možemo da bi pomogli ugroženom stanovništvu”, rekao je Dragosavljević, koji je sa direktorom Republičke uprave Civilne zaštite Milom Međedom obišao ugrožena područja u Srpcu, u kojima se izlila rijeka Sava.

Dragosavljević je naglasio da je juče uspješno saniran problem sa mehaničkom branom i nasipom ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje.

“U koordinaciji sa opštinskom Civilnom zaštitom uspjeli smo to da iskontrolišemo jer je voda direktno prijetila da ugrozi područje grada Srpca”, rekao je Dragosavljević.

On je zahvalio Republičkoj upravi Civilne zaštite koja je dopremila pumpe za isupmpavanje vode, kao i čamce sa posadama, koji se nalaze u Srpcu kako bi u vezi sa poplavama pomogli toj i drugim opštinama.

“Procjene su da će Sava rasti u narednom periodu i da će veći broj domaćinstava biti zaplavljen, ali smatramo da će to biti u okvirima koji će se držati pod kontrolom”, rekao je Dragosavljević.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Sava je u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 28 centimetara i vodostaj je u 12.00 časova iznosio 968 centimetara.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed rekao je ranije Srni da prate stanje u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske, koji su ugroženi poplavama, istakavši da bi vodostaj rijeke Save nizvodno od Jasenovca trebalo da poraste između 15 i 20 centimetara u narednih 24 časa.

On je dodao da su na poziv načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića u tu opštinu stigle dvije specijalizovane jedinice Republičke uprave Civilne zaštite za spasavanje u vodi i pod vodom i sa pumpama velikog kapaciteta.

“One će biti na raspolaganju Gradišci i drugim opštinama u slivu Save ako to bude potrebno”, rekao je Međed.

 

Srna