Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da neće biti otpuštanja prosvjetnih radnika u Srpskoj iako u vaspitno-obrazovnom sistemu određeni broj radnika nema punu normu.
Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija) - Foto: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija)Foto: RTRS

– U vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske imamo određeni broj radnika koji nemaju punu normu, što nikako ne znači da će ostati bez posla – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture nakon napisa pojedinih medija da će doći do otpuštanja prosvjetnih radnika u Srpskoj.

Iz Ministarstva navode da zakonska regulativa dozvoljava dopunu norme na nivou aktiva direktora i da je to praksa koja se u školama primjenjuje godinama, te da će tako biti i ubuduće, odnosno da će se vršiti preraspodjela kadra koji u nekim školama neće imati dovoljan broj časova.

– Tačno je da posljednjih godina bilježimo manji broj učenika u školama, ali isto tako imamo i prirodan odliv nastavnog kadra kroz njihovo penzionisanje. Јutarnje čuvanje i produženi boravak su, takođe, oblici vaspitno-obrazovnog rada za kojima vlada sve veća potreba, za koji se, zakonski, angažuju zaposleni iz škole koji na taj način dopunjavaju svoju normu – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture.

U saopštenju se ističe da je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem što u razvojnim politikama otvara mogućnost dodatnog zapošljavanja trenutno nezaposlenog prosvjetnog kadra, koji je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

– Izmjenama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je u proceduri donošenja, stvaraju se uslovi da se postojeći, slobodni kapaciteti školskih objekata mogu dati na upotrebu lokalnoj zajednici za proširenja kapaciteta obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem – naglašavaju iz Ministarstva prosvjete i kulture dodaju da su sve to mjere Ministarstva usmjerene na unapređenje vaspitno-obrazovnog sistema, ali i položaja prosvjetara.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture ističu da prosvjetni radnici u kontinuitetu pokazuju spremnost posvećenog rada u školama, a posljednji primjer je izazov onlajn nastave kojoj su odgovorili u ponom kapacitetu.

– Time su, još jednom, potvrdili posvećenost i nezamjenjivu vrijednost svoga rada. Imamo kvalitetan nastavni kadar, koji nastojima zadržati, i sa kojim ćemo nastaviti aktivno raditi na unapređenju cjelokupnog vaspitno-obrazovnog sistema – navodi se u saopštenju Ministarstva.

RTRS