LAKTAŠI, 10. novembra – Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović izjavio je danas Srni da u Srpskoj od 15. novembra do polovine aprila naredne godine vozači na motornim vozilima moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

zimska oprema
“Za zimsku opremu za putnička i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimske gume na sva četiri točka, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra”, pojasnio je Radović.

Prema njegovim riječima, u ovoj opremi su i gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru odgovarajući lanci.

On je istakao da se u zimskim uslovima radnje u saobraćaju moraju obavljati sporije, jer nagle promjene načina kretanja mogu da dovedu do gubljenja kontrole nad vozilom.

“Zimi je potrebno držati odstojanje u odnosu na vozila ispred. Važno je da vozači poštuju uslove na putevima i posebno obrate pažnju na nadvožnjake, mostove i usjeke gdje se zimi stvaraju slojevi leda koji su opasni i može doći do proklizavanja vozila”, dodao je Radović.

On je pozvao vozače da brzinu kretanja motornih vozila prilagode uslovima na putu.