LAKTAŠI, 15. aprila – U Republici Srpskoj registrovano je novih pet slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 458, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS

Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je rekao da su u protekla 24 časa testirana 362 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod pet osoba.

U pitanju je pet muškaraca.

– Riječ je o muškarcima koji su bili u bliskom kontaktu sa licem koje je bilo pozitivno na virus korona – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šeranić je rekao da se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci nalazi 37 pacijenata sa težom kliničkom slikom od kojih je pet na respiratoru, a dva na neinvazivnoj kiseoničkoj podršci, 11 čeka nalaze u izolaciji, dok je na staroj lokaciji Pulmologije 59 lica sa lakšom i srednjom kliničkom formom.

Prema njegovim riječima, u bolnicama u Doboju, Trebinju i Istočnom Sarajevu hospitalizovana su po četiri pacijenta, a u Bijeljini dva.

– Kada je riječ o centrima u kojima su lica koja su pozitivna na virus korona, ali nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci je smješteno 101 lice, Đačkom domu u Bijeljini tri, Trebinju pet, a u studentskim centrima u Lukavici i Palama po dva lica. Aktivirali smo i te regionalne smještajne kapacitete kako bi ljudi bili bliže sredinama u kojima žive – rekao je Šeranić.

Govoreći o 196 lica koja su se oporavila od bolesti izazvane virusom korona, Šeranić je istakao da su ona u toku 24 časa imala dva uzastopna negativna testa.

– Njihovo zdravstveno stanje je i dalje pod nadzorom i u skladu sa preporukama ta lica pratimo još 14 dana u okviru kućne izolacije. Tek poslije tih mjesec dana, ukoliko se ne pojave simptomi slični virusu korona, možemo konstatovati izlječenje – pojasnio je Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 5.326 osoba, dok je iz nadzora izašlo njih 18.118.

Šeranić je rekao da je u ukupnom broju zaraženih virusom korona u Srpskoj 55 odsto muškaraca i 45 odsto žena.

– Kada je riječ o starosnoj strukturi, 67 odsto zaraženih je u grupi od 30 do 64 godine, 16 odsto su lica od 15 do 29 godina, a 15 odsto je starijih od 65 godina. Ovo su dobri pokazatelji ako imamo u vidu činjenicu da su starija lica najugroženija, a njih imamo manje u odnosu na druge grupe – rekao je Šeranić.

On je naveo da je u posljednja 24 časa u karantine pri graničnim prelazima stiglo 46 lica, a najviše ih je u Brodu 16 i Šamcu 13, dok se njihov broj na ostalim graničnim prelazima kreće između četiri i šest.

 

RTRS