LAKTAŠI, 20. avgusta – U Republici Srpskoj opet trocifren broj novozaraženih virusom korona. Od 471 laboratorijskog uzorka virus je potvrđen kod 106 lica.

Prijavljeno je i sedam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, a radi se osobama starije životne dobi iz Prijedora, Teslića, Dervente, Bijeljine, Zvornika, Modriče i Petrova.

Masovna okupljanja vode nas u direktan rizik, rečenica je koja se najčešće ponavlja posljednjih mjeseci. Ali kao da nije dovoljno, jer su brojke novozaraženih i dalje zabrinjavajuće.

Prema mjestu prebivališta i dalje je najviše iz Banjaluke, a zatim slijede Gacko, Doboj, Teslić, Bijeljina, Foča, Šamac, Višegrad. Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 255, u Univerzitetskom kliničkom centru 61, a u opštim bolnicama 194 pacijenta.

U kovid bolnici bijeljinske Bolnice “Sveti Vračevi” liječi se 28 pacijenata, od kojih su dva u teškom stanju i priključeni su na respirator. Većina hospitlizovanih zahtijeva povremenu ili stalnu kiseoničku terapiju.

Danijela Đukin, v.d. direktorke Doma zdravlja Bijeljina ističe da u posljednja 24 časa u ovoj bolnici nije bilo smrtnih slučajeva.

– Kada gledamo unazad, u posljednjih 15 dana takođe nije bilo smrtnih ishoda. Iako se nazire blaga stabilizacija prilika, mi i dalje tvrdimo da je situacija nepovoljna – kaže Đukin.

Potrebna je što bolja epidemiološka situacija, jer je onda manji rizik za polazak djece u školu. Dezinfekcijom prostorija i školskog dvorišta u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju počele su pripreme i provođenje mjera za organizovanje nastave.

U naredne dvije sedmice biće dezinfikovano svih 670 školskih objekata u Srpskoj, što će uraditi pripadnici Republičke uprave civilne zaštite. Ministarstvo prosvjete će svim školama obezbijediti dodatna materijalna sredstva za nabavku svih sredstava za dezinfekciju.

– Radimo sa 24 tima koji su podijeljeni u pet područnih timova. Oni su opremljeni i obučeni da vrše potpunu dezinfekciju prostora koji će učenici i nastavno osoblje koristiti, uključujući i školsko dvorište – naglasio je Milan Novitović, v.d. direktora RUCZ i načelnik Štaba za vanredne situacije.

Ljubiša Blagojević, v.d.direktora O.Š. “Vuk Stefanović Karadžić“ Doboj, ističe da se ova škola pripremila za predstojeću školsku godinu.

– Nabavili smo i bezkontaktne toplomjere koje ćemo koristiti na ulazu u školu , a sve preporuke su date roditeljima u smislu šta treba da rade za svoju djecu priliko dolaska u školu – dodaje Blagojević.

Sva nadanja za pozitivan ishod borbe protiv virusa korona usmjerena su prema vakcini. Vakcinacija U Srpskoj biće dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi, pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, naglasio je da će vakcinacija biti dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi.

– Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa – rekao je Dodik.

Srpska je učinila prvi korak zainteresovanosti za rusku vakcinu. Šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da Srpska namjerava da nabavi milion ruskih vakcina protiv virusa korona “Sputnjik pet”, koje bi već do kraja godine trebalo da budu dostupne stanovništvu.

RTRS