Vakcinaciju u Srpskoj potrebno je ubrzati! Republički štab za vanredne situacije donio je zaključke koji će doprinijeti bržoj imunizaciji. Sredinom jula očekuje se isporuka kineskih vakcina. Druga komponenta Sputnjika stići će do kraja mjeseca, najavio je šef Predstavništva Srpske u Moskvi, Duško Perović.

Da bi proces vakcinacije bio brži, bolnice su dužne da domovima zdravlja obezbijede po dva tima, sa ljekarom i medicinskim tehničarom.

Prema potrebi, biće organizovani dodatni vakcinacijski punktovi i mobilni timovi za vakcinisanje građana, kojima je pristup zdravstvenoj ustanovi otežan.

– Republički štab za vanredne situacije zadužuje domove zdravlja da od 12.7.2021. godine vakcinaciju građana protiv kovida-19 organizuju od 9 do 19 časova radnim danom, a subotom od 9.00 do 15.00 časova.

Građani kojima se približava 90 dana od primanja prve doze Sputnjika, pitaju kada će biti revakcinisani. Od 400 hiljada doza, za koje je Vlada Srpske izdvojila gotovo 15 miliona maraka, stiglo je 125.000 prve komponente.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi kaže da se na preostale vakcine čeka zbog masovne vakcinacije stanovništva u Rusiji, i da se intenzivno pregovara da Srpska što prije dobije preostale vakcine.

– Nije još prošlo 90 dana od te doze koja je stigla 27. aprila. Ima još tri nedjelje, dotle će stići sigurno. Razumijem ljude, međutim nije tako kritično. Ne treba praviti tolike panike – naglasio je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Kineske vakcine trebalo bi da stignu sredinom jula, najavila je ministarka finansija Zora Vidović. Stanovništvo će biti vakcinisano bez zakazivanja.

– Dolazi 13. jula na aerodrom u Beogradu i znači 15. će biti kod nas i da će nakon toga krenuti masovna vakcinacija. Neće više biti ugovaranja nego će se otvoriti više punktova u svim opštinama i radiće se vakcinacija 12 sati dnevno – istakla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

U Srpskoj je u posljednja 24 časa, jedno lice oboljelo od kovida, dok je u Federaciji 16 novooboljelih.

RTRS