Koliko košta nečiji osmijeh? Koliko košta nečija sreća? Onog momenta kad sve pare ovog svijeta ne mogu kupiti sreću, shvatimo da ljudski život nema cijenu. Isto kao što krv, kapi koje život znače, nemaju cijenu. Njihova vrijednost je neprocjenjiva.

Brat bratu, prijatelj prijatelju…čovjek čovjeku. Kad je život u pitanju, ne biramo rasu, ni vjeru, niti gledamo ovozemaljske zasluge. Biramo život. Svaki koji je spašen zahvaljujući transfuziji krvi, slavlje je ljudskoj humanosti. Slavlje koje svaki dobrovoljni davalac krvi skromno prihvati, dok se radost širi svijetom. Kažu, kad leptir mahne krilima na jednom kraju svijeta, na drugom se ustalasa okean. Tako i kapi krvi koje život znače, kad stignu do onog koji ih treba, izazovu bezbroj reakcija poput plemenitosti, herojstva, časti, na drugom kraju svijeta.

Djelujemo lokalno, al se naša djela očituju globalno, u cijelom svijetu. Svake godine, 14. juna, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj dan je posvećen podizanju svijesti o globalnoj potrebi za sigurnom i bezbjednom donacijom krvi i načinu kako bi svi mogli da daju svoj doprinos. Svjetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila ovaj datum kao dan kojim se zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju svoju krv.

Dobrovoljno davanje krvi je potreba cijelog svijeta kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbednoj i kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u vanrednim situacijama. Značaj obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi jeste da se pozovu pojedinci da postanu spasioci drugih tako što će dobrovoljno dati krv.

Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske svojim djelovanjem samo potkrepljuje činjenicu da nema granica kad je u pitanju veličina našeg naroda, čiji su predstavnici, rame uz rame na svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Svečanim obilježavanjem 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi, izražava zahvalnost svima koji svojim učešćem doprinose da pomenute akcije uvijek budu uspješne, ali pored zahvalnosti, uvijek upućuje i apel, novim članovima:

“Dođite da nas bude još više, da svojom dobrotom utremo put svačijoj sreći!”