LAKTAŠI, 19. oktobra – Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da kolektivni Zapad žuri da Srbe na svaki način integriše u svoju interesnu sferu i da treba biti mnogo naivan pa povjerovati da nisu involvirani u rad Centralne izborne komisije (CIK) BiH kada direktno i otvoreno intervenišu.


stovremeno, ne manje otvoreno podržavaju opoziciju: stranke, kandidate, medije, NVO u stotinama hiljada dolara. Sami su objavili da su u rušenje (predsednika SR Jugoslavije Slobodana) Miloševića uložili 50 miliona i to onih od pre pandemije i energetske krize. I sa mnogo manjim parama mogli bi da potplate svakog birača u Srpskoj, ali petooktobarsko iskustvo Srbije naučilo je Srbe pameti – rekao je Kecmanović za “Sputnjik”.

On je ukazao da su u sve što se događa na takozvanom zajedničkom nivou BiH u Sarajevu upleteni prsti kolektivnog Zapada.

– Oni su zvanično prisutni u Savetu za sprovođenje mira u BiH, u Ustavnom sudu BiH, u OHR-u, kao raznorazni izvestioci nacionalnih i međunarodnih organizacija, a nezvanično u službama bezbednosti, vojsci i nema gdje nisu – istakao je Kecmanović.

On smatra da je opstrukcijom Ustava kolektivni Zapad, koji je umislio da je međunarodna zajednica i svima nametnuo tu laž, namjerno proizveo bezakonje, a onda su mu se u toj raboti pridružile i lokalne antidejtonske snage.

– Da bi imali neko tobožnje normativno pokriće, umesto zakona su uveli pravila, koja propisuju kada i koliko im zatreba da rade bukvalno šta im se prohijte. Zato mislim da se ne treba dati uvući u tu igru, nego im samo jednostavno odgovoriti: `To što vi hoćete, mi nećemo. Mi razumemo zašto to vama odgovara, ali i vi morate da shvatite zašto to nama ne odgovara!`. Upravo tako postupa (lider SNSD-a Milorad Dodik) i zato im smeta – kaže Kecmanović.

Odgovarajući na pitanje da li su opravdane priče o specijalnoj operaciji Zapada i pripremi Majdana, Kecmanović kaže da ima previše indikacija da bi se takva priča odbacila.

– Izborni štab (kandidata PDP-a za predsednika Republike Srpske) Jelene Trivić je pri 80 odsto izbrojanih glasova i prednošću od 20.000 za Dodika, odjednom proglasio pobjedu, prekinuo komunikaciju sa javnošću i pozvao na ulično slavlje. CIK nije ni završio brojanje, a već je najavio prebrojavanje. Pa onda te lažne vijesti o emisarima iz Srbije koji se motaju po Srpskoj uz izjave Trivićeve da će politiku voditi po instrukcijama iz Beograda … Očito je spoljni faktor režirao konfuziju, ulične nemire, sukobe policije i opozicije, što bi bio alibi za interveniciju Eufora – naveo je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, opozicija sada kao da je razočarana, nije poslala posmatrače na ponovno prebrojavanje u CIK u Sarajevo ili naprotiv imaju apsolutno povjerenje u CIK iako je prvi put navodno omanuo u brojanju.

– Dalje, glasalo se istovremeno na istom mjestu i pred istim komisijama i za poslanike, i za srpskog člana Predsjedništva, i za predsjednika Republike Srpske. Kako to da je sve bilo pošteno i fer izuzev na listi na kojoj je Dodik? – upitao je Kecmanović.

Odgovarajući na pitanje čemu je u kontekstu cijele ove priče trebalo da posluži “večernji zakon” čije je izmjene Kristijan Šmit donio u danu održavanja izbora u BiH, Kecmanović kaže da se Šmit pokazao kao velika šeprtlja i da je izazvao opšte nezadovoljstvo između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH.

On je naglasio da bi Kristijan Šmit, njemački kancelar Olaf Šolc i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen stavili na crnu listu ne samo Milorada Dodika, već i cijelu Republiku Srpsku da nemaju jedan problemčić – nametnu li separatne sankcije samo jednom entitetu time će mu automatski dati status posebne države.

– Sankcije se mogu nametnuti samo državama i pojedincim – rekao je Kecmanović.

Govoreći o tome da li u kontekstu sukoba u Ukrajini, ulog Republike Srpske na geopolitičkoj tabli postaje veći, a srazmjerno njemu, i pritisci, Kecmanović kaže da je Dodikov ulog teži što se Rusija, iz teško objašnjivih razloga, povlači i zastaje u specijalnoj operaciji, a kolektivni Zapad punim gasom zaokružuje svoju interesnu sferu na Balkanu.

– Zanimljivo je da i ne pokušavaju da ga pridobiju šargarepom, nego ga deceniju udaraju štapom. Valjda ga smatraju nepopravljivim, ali birači u Srpskoj nezamenjivim – kaže Kecmanović.

Kecmanović navodi da će Dodik u naredne četiri godine nastaviti borbu protiv protektorata, s tim što je preokrenuo igru – dok oni nastavljaju sa pokušajima oduzimanja nadležnosti Srpskoj, on im parira vraćanjem već otetih nadležnosti.

– Natezanje konopca će se nastaviti, a ishod zavisi i od pravca i dinamike globalnih prestrojavanja. Kolektivni Zapad žuri da Srbe na svaki način integriše u svoju interesnu sferu, ali i Dodik sada ima saveznike Rusiju, Kinu, Mađarsku, pa i Tursku. Srbija se valjda podrazumijeva – zaključio je Kecmanović.