LAKTAŠI, 17.aprila – Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija redovno, po pretežno suvim kolovozima, a na Graničnom prelazu Gradiška pojačana je frekvencija teretnih vozila na ulazu u BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Granični prelaz Gradiška – ulaz u Srpsku (foto: AMS RS) -

Granični prelaz Gradiška – ulaz u Srpsku (foto: AMS RS)

Zbog formiranja konvoja u Hrvatskoj, povremeno se stvaraju duge kolone teretnih vozila na graničnim prelazima u BiH.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, osim graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH – Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Јovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Kozarska Dubica, Gabela Polje.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe sa boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Hrvatska i Crna Gora su zatvorile sve granične prelaze prema BiH. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna motorna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore Klobuk.

Počelo je proširenje distributivne mreže pitke vode i mreže za prikupljanje otpadnih voda u naselju Zeleni Vir, na magistralnom putu Banjaluka pet-Čelinac i saobraćaj će regulisati privremena signalizacija.

U toku je izgradnja MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

U toku je izgradnja isključne trake u Zalužanima, na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac, u desnoj kolovoznoj traci iz pravca Banjaluke, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Na relacijama puteva Mel Stanić Rijeka-Derventa-Kozarska Dubica, zatim Mel Blaževac-Obudovac-Šamac i Mel Stanić Rijeka-Mel Karuše-Mel Podvrsnik-Trebinje-Mokri Dolovi kretaće se vangabaritni teret, pa je neophodna opreznija vožnja i poštovanje uputstava lica iz pratnje.

U toku je rekonstrukcija dionice magistralnog puta Čatrnja-Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva-Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas izmijenjen je režim saobraćaja, a regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima aktuelne su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, aktuelne su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova, te dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce i dalje je potpuno obustavljen saobraćaj i preusmjeren na putne pravce Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Јajce-Mrkonjić Grad.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na dionici auto-puta Lašva–Zenica jug obustavljen je saobraćaj zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1. mart. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na magistralni put, a isključenje i uključenje na auto-put je na petlji Lašva.

Danas se izvode minerski radovi na magistralnom putu Šićki Brod-Srebrenik, u mjestu Potpeć, zbog čega su od 11.00 do 15.00 časova moguće kraće obustave saobraćaja.

Zbog radova u tunelu Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.