Virus korona potvrđen je kod 82 lica od 555 testiranih u Republici Srpskoj. Borbu sa ovom teškom bolešću izubilo je pet stanovnika.

Upravni odbor kompenzacionog fonda Srpske odobrio je 15 miliona 600 hiljada maraka, za nabavku vakcina, vakcinalnog materijala, opreme i ostalih komponenti za sprovođenje procesa vakcinacije protiv virusa korona.

Nije vrijeme za opuštanje i opreznost je na visokom nivou u Univerzitesko kliničkom centru Srpske, jer je i dalje na bolničkom liječenju od kovida-19, više od 200 pacijenata, od kojih je jedna trećina sa teškom kliničkom slikom.

U toku su i posljednje pripreme za vakcinisanje ruskom vakcinom koja je stigla u Srpsku.

– Mi smo već ovde u UKC napravili propise tako da već radimo spiskove zainteresovanih zaposlenih u UKC da krenemo kada se steknu tehnički uslovi za vakcinaciju. Naše povjerenje u vakcinu je veliko i očekujemo veliki doprinos od ovih vakcina – prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da BiH u ovom trenutku ima potpisane ugovore i plaćene akcize za nabavku vakcina protiv virusa korona za 40 odsto stanovništva.

I u Švedskoj vlada veliko interesovanje za vakcinu protiv virusa korona.

Takođe će se početi sa vakcinacijom zdravstvenih radnika, istakla je ambasadorka Švedske u BiH koja je UKC donirala opremu u vrijednosti 101.000 maraka.

Radi se o vertikalnom sterilizatoru, specijalizovanom vozilu i zaštitnoj opremi za tretman otpada nastalog tokom pandemije virusa korona.

– I zbog toga smo željeli da damo ovu donaciju jer nekako svi treba da podržimo jedni druge u ovom procesu – navela je Јohana Stromkvist, ambasadorka Švedske u BiH.

Medicinski infektivni kovid otpad se uz pomoć donirane opreme sterilizira, drobi i direktno odlaže sa komunalnim otpadom kako je propisano zakonom i upravljanjem otpadom.

– Ovaj klinički centar je u aprilu i maju povećao infektivni medicinski otpad za 250 odsto,što je mnogo za ovaj kratak period – upozorila je Steliana Nedera, rezidentni predstavnik UNDP u BiH.

Ambasadorka Švedske pohvalila je Univerzitetsko kliniči centar Srpske u tretmanu kovid oboljelih kao jednu od najboljih zdravstvenih ustanova u BiH.

RTRS