LAKTAŠI, 30. decembra – Godina na izmaku bila je teška, ali su je izdržali. Obim posla isti, nešto manji finansijski uspjeh, ali je, i pored toga, svih 65 radnika kompanije „Milco“ dobilo 13. platu.


Vlasnik kompanije Bojan Cvijetić kaže da je to njegov pokojni otac radio, a on samo nastavio tradiciju.

– Srećan sam da su, pored svih prepreka, dobili 13. platu. Ove godine je velika inflacija, moramo ljudima pomoći. Poštujući i vrednujući sve ono što rade, na taj način zadržavamo radnike, oni imaju motivaciju da rade, imaju bolju radnu disciplinu. Moraju se osjećati zadovoljno, imati osjećaj pripadnosti. Radnik mora da je zadovoljan što radi tu i to mi je cilj – kaže Cvijetić.

Bojan Cvijetić 

U kompaniji „Milco“ već punih 18 godina radi Goran Prerad. Priča kako je rijetkost da poslodavac radnicima isplati 13. platu, ali da oni imaju tu sreću.

– U ovo vrijeme 13. plata znači puno. Izuzetno smo zadovoljni kao radnici, poslodavac nas uvijek ispoštuje. Plate su uvijek na vrijeme, ne kasne ni dana. Nadamo se da i mi gazdu ispoštujemo – kaže on.

Planovi kompanije za narednu godinu su veliki. Otvaranje novog objekta, logističkog centra u Laktašima.

– Opština Laktaši nam je tu pomogla dosta sa taksama. Zaposlićemo još pet do sedam novih radnika. Potrebi su nam kadrovi sa diplomom ekonomskog fakulteta. To je izazov za sljedeću godinu – objašnjava Cvijetić, koji ovu godinu opisuje turbulentnom, ali na kraju dobrom.

– Zadovoljan sam kako sve to ide, kuda vodi. Bilo je izazova, ali smo iz prevazišli. Drago mi je da je kolektiv pokazao zrelost, da su se svi ljudi profesionalno odnosili prema poslu i da smo napravili sistem u kojem je važan kolektiv – poručuje on i dodaje da je potez Vlade RS da smanji namete veoma dobar kako bi se povećale plate.

Inače, kompanije „Milco“ ove godine imala je nekoliko hvale vrijednih donacija onima kojima je pomoć bila potrebna. U oktobru su djecu iz Doma „Rada Vranješević“ obradovali po drugi put. Proljetos su štićenici dobili sportsku obuću i odjeću, a u jesen zimsku obuću, odnosno ono što im je bilo najpotrebnije.

– Uradili smo ono što smo obećali prilikom prošle donacije, a to je da ćemo obezbijediti obuću za svu djecu u Domu ’Rada Vranješević’. Kupili smo obuću, čarape za sve štićenike. Dobro radimo, nemamo problema u poslovanju, pa kao društveno odgovorna firma želimo da pomažemo i podržavamo sve koji trebaju pomoć – rekao je tada direktor kompanije „Milco“ Nemanja Šobot.

Ljetos je kompanija „Milco“ donirala 5.000 KM Udruženju „Mozaik prijateljstva“ koje svakodnevno sprema obroke za socijalno ugrožene sugrađane. I to baš u vrijeme kada su zamrzivači ostali prazni. Prije ove donacije, u aprilu su uručili i preko potrebnu donaciju Dječjem domu “Rada Vranješević” kada su obradovani svi srednjoškolci koji borave u ovoj ustanovi.

POSLOVANJE OD 1989. GODINE

Tokom godine radnicima su povećane plate za oko 10 odsto.

– Poslujemo od 1989. godine. Mi smo porodična firma koja brine o zaposlenima. Ovaj biznis sam naslijedio od oca i uprkos mnogobrojnim izazovima, kao što su pandemija korona virusa i inflacija, mi prije svega moramo brinuti za naše zaposlene. Želimo da budu zadovoljni i ostanu u našoj firmi – rekao je vlasnik kompanije Bojan Cvijetić. (srpska info)