Foto D.Pozderović
OSNOVNI sud u Banjaluci odredio je jednomesečni pritvor Stanislavu Despotoviću (35) iz Doboja, osumnjičenom za kompjuterske prevare i pranje novca u akciji “Skripta”, kojima je kompanija “M:tel” oštećena za više od 650.000 KM.
Kako saznajemo, Despotović, stručnjak za IT tehnologiju, bio je glavni šraf u prevarama, dok je troje saučesnika imalo ulogu “mule” za podizanje novca i pušteni su da se brane sa slobode.

Grupa se tereti da su od maja do decembra 2020. uneli kompjuterski virus u “M:telovu” aplikaciju “m:go”. Pomoću virusa su bez novca dopunjavali “pripejd” brojeve. Sa njih bi potom izvršili uplatu na više onlajn naloga u kladionici “Mocart”, sa kojih bi isplaćivali novac. Na taj način su preko kladioničkih računa podigli više od 650.000 KM.

Izvor blizak istrazi kaže da je jedan od osumnjičenih istražiteljima detaljno ispričao kako je Despotović organizovao mrežu “mula”. Za podizanje novca prvo je angažovao rođake. Kasnije ih je zamolio da nađu što više ljudi koji su voljni da daju ličnu kartu, kako bi se na njihovo ime otvorio račun u kladionici s kojeg će podizati novac od prevare.

Iz iskaza je vidljivo da je Despotović insistirao da za međusobnu komunikaciju koriste aplikaciju “Signal”, koja je sigurnija za dopisivanje jer, za razliku od “Vibera”, automatski briše sve poruke i pozive. Preko aplikacije “mulama” je dojavljivao koliko novca treba podići, u kojoj kladionici, dostavljajući im odgovarajući kod potreban za isplatu.

Saučesnike je upozoravao da nikome ne pričaju o njemu. U početku su dizali iznose od 500 KM u kladionicama širom RS, koje bi rođaci predavali Despotoviću. Novac su u kovertama ostavljali po benzinskim pumpama i kafićima… Isplate su bile sve veće, a jednom su mu 20.000 KM predali u centru Banjaluke.

– Despotović ga je obavestio da dođe na parking na kojem će ga čekati crni “audi kju”, i da novac ostavi ispod suvozačevog sedišta. Kada je prišao, vozilo se otključalo i po dogovoru je ostavio kovertu, videvši da je u vozilu već bilo novca spakovanog u kesu – kaže izvor iz istrage.

“MRAK JEDE LJUDE”

SAUČESNIK Stanislava Despotovića istražiteljima je ispričao da niko od “mula” i kontakata s kojima je sarađivao nikada nije pomislio da podignuti novac zadrži za sebe, jer im je on porukom jasno govorio: “Mrak jede ljude!”. Dobar deo njih verovao je i da ne radi ništa nezakonito.