BANJALUKA, 17. juna- Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je dopunu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja kojim bi se dodatno sankcionisalo nasilničko ponašanje u saobraćaju.

Dopune, koje su kandidovane, odnose se na prekoračenje brzine i vožnju u alkoholisanom stanju, što su, prema podacima BIHAMK-a, najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda i nesreća u BiH.

Tako je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predvidjelo kaznu od 1.000 KM do 2.000 KM za vozača koji vozi više od 50 kilometara na sat od dozvoljene brzine, kao i za vozača koji ima više od 1,5 promila alkohola u krvi, te za onoga ko svoje vozilo da osobi koja nema vozačku dozvolu, koja je pijana, pod utjecajem droge, preumorna ili na bilo drugi način nesposobna voziti.

Za ove prekršaje predviđena je i zabrana upravljanja vozilom na period od šest do devet mjeseci i dodjeljivanje dva kaznena boda.

Kazna od 1.000 KM do 2.000 KM predviđena je i za onoga ko vozi, a nema položen vozački ispit.

Za saobraćajku i do 5.000

Svi ovi prekršioci platiće i veće kazne, i to od 2.000 KM do 5.000 KM, ako izazovu saobraćajnu nezgodu.

“Ovim prijedlogom akcenat se stavlja na prekoračenje brzine u naselju, alkohol, upravljanje vozilom prije sticanja prava za upravljanje, a posebno kada vlasnik svoje vozilo ustupi na korištenje osobi koja ne ispunjava zakonske uvjete”, dodaju u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH.

Kada će ove dopune Zakona biti upućene na usvajanje, za sada se ne zna.

Inicijativu da se Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH dopuni u pravcu sanskioniranja nasilničkog ponašanja u saobraćaju, odnosno ponašanja u kojem vozač ne pokazuje obzir prema drugim, uputila je zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH Edita Đapo.

Ona je u svojoj inicijativi uključila i kažnjavanje vožnje motocikla, lakog motocikla i mopeda na jednom točku, prolazak kroz raskrsnicu, kada je crveno svjetlo na semaforu, te preticanje kolone brzinom koja je 30 kilometara na sat veća od dozvoljene, što već postoji u Zakonu o sigurnosti na putevima RS. U tom zakonu se nasilničko ponašanje u saobraćaju definiše kao ponašanje vozača vozila, koje je u gruboj suprotnosti sa saobraćajnim pravilima, odnosno prilikom kojeg vozač ne pokazuje obzir prema sigurnosti učesnika u saobraćaju.

“Nakon rasprave sa nadležnim organima, implementirali bismo kaznene odredbe i za druge oblike nasilničkog ponašanja, a kako je opisano u inicijativi”, napomenuli su iz Ministarstva.

Banjaluka.com