LAKTAŠI, 04. decembra – Anka Danilović (81) poreklom sa Žabljaka u Crnoj Gori i Stana Bajić (70) iz Bosanskog Grahova, učiteljice u penziji koje su životni putevi spojili u Miloševom Brdu, samuju u ovom selu pod Kozarom prelistavajući školske uspomene.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Anka je u Miloševo Brdo, terana ratnim nedaćama dospela 1992. godine iz Kaknja gde je dugo godina radila u OŠ “8. April” u Kaknju, dok je Stana na traktoru, u izbegličkoj koloni iz Bosanskog Grahova stigla 1995. godine.

– Ja sam penzionisana iste godine kada je u Miloševo Brdo došla Stana, ona je od mene preuzela dnevnik i učenike, nastavila raditi u ovoj maloj školi, gde se već nekoliko godina ne čuje graja niti školsko zvono – priseća se Anka žaleći što je u ovom selu zatvorena škola.

Za nju je to tužno, neopisiva praznina, žal koji ne prolazi. O svojim učenicima mnogih generacija, priča sa velikom setom.

– Osmeh dece, mojih đaka, svetlost učionice, radost zbog naučenih lekcija i petica u dnevniku su mi uvek darivali životni optimizam, to mi je davalo snagu. Zato često prelistvam školske slike i uspomene, sećam se svojih učenika, njihovih prvih koraka u svet pun izazova i nepoznanica, radujem se iznenadnim, neočekivanim i spontanim susretima sa njima – priča Anka oslonjena o vrata dotrajale montažne zgrade izgrađene 1959. godine.

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

Tu živi sama, nema porodicu, nikoga od rodbine, glasovi iz rodnog kraja davno su utihnuli, a veze se nekako istanjile i pokidale.

– Odrasla sam u Domu ratne siročadi u Kotoru, gde sam završila učiteljsku školu i krenula u dalja mesta terana sudbinom i dekretom tadašnjih vlasti. Moji učenici su moja najveća snaga, sve su to moja deca i moj svet. Ovde sam upoznala mnogo dobrih ljudi, a među njima porodicu pokojnog Svete Savića. Kod njih sam godinu dana živela posle izbeglištva iz Kaknja, u najteže vreme – opisuje Anka puteve i ljude.

Naviru snažne emocije, priča o kraju o kojem pre nije mnogo znala niti verovala da će baš tu, na obroncima Kozare završiti radni vek i nastaviti penzionerski život.

Stana Bajić, Ankina komšinica, koleginica slične sudbine takođe Miloševo Brdo doživljava svojim novim zavičajem.

– Došla sam ovde u najteže vreme. Sav moj život, kapital, moja imovina i moj svet stali su u traktorsku prikolicu. Došli smo tu suprug Radomir i naša mala Marija Cvijan, ćerka moga brata kojoj je majka umrla kada je imala tri godine – pripoveda učiteljica Stana, penzionisana pre 10 godina, a škola je zatvorena 3 godine kasnije.

– To nam je teško palo, navikli smo na decu, na njihovu graju, jurnjavu, igre skrivača, ovim dvorištem. Sada je sve nekako zamuklo, zaćutalo, postalo besmisleno… Život je počeo da se gasi u selu odlaskom dece jer kada škola nestane, sve tada kreće nizbrdicom. Taj teški kamen je i na mome srcu – priča Stana pokazujući mnoge fotografije sa svojim učenicima.

Svaka joj je, veli, draga i posebna, jedinstvena, drugačija… Prevlačeći staračkim prstom preko razbarušenih glava svojih učenika na crno – belim fotografijama iz svoga albuma, izgovara bez oklevanja njihova imena, sklonosti, pokazuje neizmernu ljubav prema svakome od njih.

– Ovo su moja deca iz Resanovaca kod Bosanskog Grahova, poslednja generacija pre ratne oluje i bežanije. Bilo je to, zapisano je pozadi na fotografiji, 25. juni 1994. godine. Ovo je moja Marija, moj Jovica, Milan, još jedna Marija, moj Miroslav, Miloš i Bojana. Na slici iz 1967. godine su moji đaci iz sela Pevulje, tu sam počela raditi i zato mi je to lepa uspomena – objašnjava Stana, koja je učiteljsku školu završila u Bihaću.

Njih dve, Anka i Stana, kažu, ovde dele dobro i zlo, pomažu jedna drugoj, zajednički započinju i završavaju maglovite i sumorne jesenje dane, u dugim noćima, sve dok ih san ne savlada, prepričavaju mnoge dane i godine.

Sećanje na koleginicu Medihu

Iz albuma Anka je izdvojila fotografiju iz 1960. godine, na kojoj je sa koleginicom Medihom Karačić iz Kaknja.

Kaže da često misli o njoj i njenoj deci koja su joj mnogo puta pomogla. Na naše pitanje, da li zna gde je sada Mediha, odgovorila je potvrdno. –

Znam, kako ne bih znala. Ona je davno umrla, a u meni živi lepa uspomena na moju Medihu – kaza je Anka Danilović.

Blic