LAKTAŠI, 07. septembra – Primjenom novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH smanjen je crni bilans, a vozači su iz straha od visokih kazni revnosnije vezali sigurnosni pojas, a djecu vozili u auto-sjedalicama.

radar

Velika očekivanja od novog zakona donekle su opravdana u pola godine od početka njegove primjene, i kako se i pretpostavljalo, “udar” po novčaniku jedino je što domaće vozače može natjerati da smanje gas.

– Posmatrajući pokazatelje u prvih šest mjeseci u odnosu na isti period 2016. godine, evidentno je smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća za oko pet odsto, a najznačajnije je smanjenje broja nesreća sa poginulim licima i to za 36,1 odsto – istakli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Dodaju da je u periodu od januara do juna poginulo 45 osoba, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 68.

Smanjen je i broj povrijeđenih u saobraćaju, a statistike pokazuju i da je bilo manje nesreća sa materijalnom štetom.

– Uzimajući u obzir navedeni period, u 2017. godini broj teško povrijeđenih lica u saobraćaju manji je za 10,1 odsto, a broj lakše povrijeđenih za 17,4 odsto – naveli su u MUP-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da su pooštrene kazne i preventivne kampanje očigledno dale rezultate.

– Strah od kazne presudan je na svijest učesnika u saobraćaju, dok ostatak čine preventivne kampanje. Same kazne ne daju dugoročne rezultate. Ljude je neophodno edukovati i ubijediti da poštovanje propisa spasava život – rekao je Radović.

Pojašnjava da je kaznena odredba da se vozaču koji kroz naseljeno mjesto vozi brzinom većom za 20 kilometara na čas od dozvoljene, oduzima i vozačka dozvola, u velikoj mjeri uticala na smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

– Sama mjera oduzimanja vozačke dozvole uticala je na smanjenje brzine, a time i na manji broj poginulih u saobraćaju – dodao je Radović.

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH stupio je na snagu 15. februara, a najviše pažnje privukle su visoke novčane kazna za pojedine prekršaje.

Tako je kazna za izazivanje saobraćajne nesreće od 1.000 do 5.000 KM, za vožnju sa više od 1,5 promila alkohola u krvi od 400 do 1.000, a isto toliko i za za prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu suvozača, kao i za kretanje brzinom većom za 30 kilometara na sat od dozvoljene.

Među pooštrenim kaznama je i ona za nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje, a svi koji prekrše ovu zakonsku odredbu moraju da iskeširaju od 100 do 300 KM. Istu cijenu platiće i vozač koji za vrijeme upravljanja automobilom koristi mobilni telefon.

Akcije

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS ističu da su u proteklom periodu sprovodili kontinuirano planske akcije čiji je cilj poboljšanje stanja bezbjednosti u saobraćaju.

– Nastavićemo i u budućnosti sa kontrolama učesnika u saobraćaju, a sve s ciljem nastavljanja pozitivnog trenda – istakli su u MUP-u.

 

/GlasSrpske/