Predsjednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis izjavio je da to udruženje podržava preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da djeca u školu od početka nove školske godine idu na klasičan način.

Mislim da djeca treba da idu u školu, ali isto tako mislim da treba da se vakcinišu i da nastavnici svojim primjerom djeci stave do znanja da je vakcinacija nešto što je bezbjedno i što će ih učiniti srećnijim u školskim danima – rekao je Konstantinidis.

On je naveo da u ovom trenutku u Srbiji nema mnogo djece koja su oboljela od virusa korona, da ih je još manje sa teškim oblicima bolesti, ali da to ne znači da ih neće biti.

Konstantinidis je podsjetio da je Udruženje još prije šest, sedam sedmica upozorilo na mogućnost pojave delta soja i već tada pozvalo na vakcinaciju.

– Većina evropskih udruženja preporučuje da se vakcinišu sva djeca starija od 12 godina – rekao je Konstantinidis za RTS.

On je naglasio da je priča o potencijalnim posljedicama vakcine po reproduktivno zdravlje kod mladih “jedna od najvećih budalaština koja kruži mrežama”.

– Nažalost, kad to kaže neka poznata ličnost ili neko od drugara iz te grupe, to ima mnogo veću specifičnu težinu, nego kada Đorđe Konstantinidis ili neko drugi kaže da se to neće desiti. To je primjer kako jedna manja, dobro organizovana grupa može da raširi jednu dezinformaciju koja može da utiče na zdravlje cijelog stanovništva – rekao je Konstantinidis.

SRNA

2 KOMENTARA

Comments are closed.