LAKTAŠI, 05. aprila – Povrtari u Republici Srpskoj ove sezone namjeravaju da zasiju 30 odsto više površine da bi obezbijedili veću količinu hrane na tržištu, rekao je Srni predsjednik republičkog Udruženja povrtara Brane Mastalo.
Udruženje poljoprivrednika - Foto: RTRS

Udruženje poljoprivrednikaFoto: RTRS

Mastalo je naveo da žele da daju doprinos prevazilaženju problema usljed pojave virusa korona, a na to su spremni i jer su im podsticaji republičkih vlasti isplaćeni na vrijeme.

Dominantne kulture biće krompir, luk, kupus, lubenica, paprika, ali i ostalo povrće.

– Prema našim procjenama, do povrća iz uvoza u ovoj godini biće teško doći, jer će svaka zemlja u tom smislu zatvarati svoje granice. Moramo se oslanjati na svoje resurse i proizvodnju – rekao je Mastalo.

On je ukazao i na potrebu da se nastavi razvijati plastenička proizvodnja, kao i da se više podstiču domaći proizvođači koji će robu upućivati na preradu.

Mastalo smatra pozitivnom kampanju Privredne komore Republike Srpske da stanovništvo što više kupuje domaće proizvode, te tako pomažu domaću ekonomiju i čuvaju radna mjesta i fondove.

– Naši domaći proizvodi su zdraviji od uvoznih i u tom pravcu moramo jačati svijest potrošača. Mislim da će se kod nas u ovim vanrednim uslova konačno shvatiti šta znači domaća proizvodnja hrane, jer džaba vam novac ako za njega nemate šta kupiti iz uvoza – rekao je Mastalo.

On je izrazio zadovoljstvo podsticajima i radom resornog ministarstva, te poručio da što prije treba pronaći način da se tržnice i druga prodajna mjesta, uz poštovanje svih zaštitnih mjera, otvore za povrće dospjelo od domaćih proizvođača.

Udruženje je pokrenulo i akciju “Naše malo nekom znači mnogo”, u okviru koje se prikuplja novac za prevazilaženje problema usljed pojave virusa korona.

– Vidjećemo da li ćemo sredstva uputiti za potrebe zdravstva Srpske, u neki fond ili ćemo krenuti sa podjelom hrane onima kojima je najpotrebnija – rekao je Mastalo.

Sjetva povrća u Republici Srpskoj planirana je na ukupnim površinama od 19.028 hektara, a procijenjena vrijednost proizvodnje u povrtarstvu iznosi oko 240 miliona KM.

Dominantna povrtna kultura u sjetvi je krompir koji je planiran da se zasije na 10.475 hektara ili 500 hektara više nego u prošloj godini, navodi se u informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske za ovu godinu.

 

RTRS