LAKTAŠI, 23. juna – U sklopu manifestacije „Laktaško ljeto 2018“ , Udruženje Slovenaca „Triglav“ iz Banja Luke uz saradnju Vlade Republike Slovenije, Vlade Republike Srpske i opštine Laktaši,organizovali su devetu po redu manifestaciju „Slovenski dan“.

35970270_1986844594681261_1379408478883282944_n

„Slovenski dan“ je organizovan u Slatini, na platou kod crkve, sa početkom 13.00 časova.
U programu su učestvovali: Gradski orkestar iz Novog Mesta- Slovenija, Duvački orkestar iz Pobega, Кopar-Slovenija i mješoviti hor „Davorin Jenko“ iz Banja Luke.
Prisutnima se obratio i član Udruženja, gospodin Mladen Lunić, koji je rekao: „ Društvo Slovenaca Triglav ove godine proslavlja veliki jubilej, 20 godina od osnivanja udruženja. Možemo reći 20 uspješnih godina u kojima smo napornim radom i trudom njegovali i obnavljali slovenstvo na području Banja Luke i okoline, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.
Za sebe možemo reći da smo veoma bogato udruženje, jer iza nas je mnogo realizovanih projekata i aktivnosti, kroz koje smo stekli brojna poznanstava i prijateljstva.
Кada govorimo o radu udruženja moramo spomenuti mješoviti hor ’’Davorin Jenko’’ sa kojim je cijela priča i počela, a svakako i dječiju folklornu grupu. Njihove nastupe imaćemo priliku danas da poslušamo i pogledamo. Veoma smo ponosni na njih.“
Posjetioci su pored prigodnog kulutrno-umjetničkog programa, imali priliku da vide i svečani defile učesnika kulturno-zabavnog programa, koji su prošetali kroz centar naselja.

36063157_1986844004681320_6968554901269905408_n
Iz Udruženja ističu da u svom radu najveću podršku imaju od Кancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, ali da su njihov rad prepoznali i drugi – počevši od Grada Banjaluka, Opštine Laktaši, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, pa sve do sponzora koji redovno podržavaju naše aktivnosti.
U organizaciji današnjeg „Slovenskog dana“ u Slatini, Udruženju su izašli u susret: Crkveno-pravoslavna opština Slatina, Zavod ’’Dr Miroslav Zotović’’, Gerontološki centar ’’Slateks’’.
Ovaj dan je povod i prilika da se sjete predaka koji su se prije skoro sto godina, bježeći pred fašizmom i italijanskom asimilacijom, doselili na ovo područje i izgradili novi dom. Stvorili su jednu malu ali jaku zajednicu. Međutim tešku sudbinu 2. svjetskog rata nisu mogli izbjeći i mnogi su stradali. Samo sa područja Slatine kao borci NOV stradalo je 8 Slovenaca, a kao žrtava terora 7 pripadnika slovenske zajednice. Sbi zajedno se trebaju potruditi da njihova imena kao i imena njihovih saboraca ne budu zaboravljena.