Austrijanka srpskog porijekla (28) osuđena je na 16 mjeseci uslovnog zatvora pred sudom u Austriji jer je u obrascu za primanje socijalne pomoći lagala da je neudata i na taj način “zaradila” 47.123 evra.

UHVAĆENA U PLJAČKI Srpkinja iz Austrije ojadila Službu socijalne pomoći za 47.000 EVRA
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Austrijanka srpskih korjena optužena je za prevaru i krađu u Senkt Peltenu.

Ona je najprije živjela sa suprugom u Srbiji, a kako brak nije išao dobro, vratila se u kuću roditelja u okrugu Tulin. Tada se prijavila za minimalni prihod socijalne pomoći, a još uvijek udata žena, označila je da je “slobodna”.

Možda njena prevara ne bi bila otkrivena da policija nije dobila više prijava da su u centrima za prikupljanje otpada izvršene krađe električnih uređaja. Zbog čestih provala policija je detaljno pregledala 21 sigurnosnu kameru i uočila ovu ženu sa još dvije osobe.

Provjerama je utvrđeno da su Srpkinja i te dvije osobe u srodstvu, a ona je osumnjičena da je učinila prevaru na osnovu koje je dobila nezaslužene socijalne beneficije.

– Nisam znala da to činim jer nisam pažljivo pročitala prijavu – branila se pred sudom i na kraju kazala da će sve uredno platiti, da će brakorazvodna parnica uskoro biti gotova.

Srpkinja je osuđena na 16 mjeseci uslovno, piše austrijski portal Kosmo.at, prenosi Blic.