BANJALUKA, 18. aprila – U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od danas će se operacije na debelom crijevu izvoditi i laparoskopski, zahvaljujući kontunuiranoj medicinskoj edukaciji kadra ove ustanove, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.
UKC - Foto: RTRS

UKCFoto: RTRS

– Ovim stajemo u red najvećih kliničkih centara u regionu, gdje se primjenjuju ove tehnike – rekao je Đajić na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

Prema njegovim riječima, cilj UKC-a je da stanovništvio Republike Srpske ne ide nigdje van prostora Srpske da se liječi, čime se štede sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja i pacijenata. 
– Dajemo podršku našim ljekarima za odlazak na edukaciju u najveće centre u regionu, Evropi i svijetu. Stvorili smo najbolje uslove za rad ljekara i smještaj pacijenata – istakao je Đajić. 

On je naveo da su se specijalisti opšte i abdominalne hirurgije Zoran Aničić i Goran Јanjić, od 5. marta do 15. aprila edukovali u Onkološkom centru Sankt Peterburga, te da je riječ o nastavku kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmjeni pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i liječenju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i UKC-a.
Јanjić je pojasnio da je sa Aničićem učestvovao u brojnim laparoskopskim kolorektalnim hirurškim intervencijama pod mentorstvom Ilkrama Isailoviča Alijeva, šefa Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, nakon čega će svoja nadograđena znanja i vještine primjenjivati u UKC-u.

– Važno je istaći da će kod naših pacijenata nakon ovakvih operativnih zahvata slijediti brz oporavak i puštanje na kućno liječenje nakon nekoliko dana, dok kod klasične hirurške procedure pacijent ostaje na bolničkom liječenju i do petnaest dana, a na bolovanju od tri do šest mjeseci – pojasnio je Јanjić. On je dodao da su juče već uradili jednu složenu laparoskopiju debelog crijeva i da se pacijent dobro osjeća, jede i hoda i u ponedjeljak bi trebalo da bude otpušten kući. 
Aničić, koji je i zamjenik šefa Odjeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, rekao je da su u UKC-u stvoreni svi uslovi da se operacije na debelom crijevu izvode laparoskopski.

 

RTRS