LAKTAŠI, 16. juna – Virus korona posustaje, to pokazuju brojke. Pokazuje to i stanje u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srpske gdje danas raspuštaju kovid odjeljenja.

Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da pacijenti oboljeli od kovida, napuštaju Centralni medicinski blok i oslobađamo takozvano Sjeverno krilo koje je odigralo najznačajniju ulogu u sprečavanju i liječenju kovid oboljenja gdje smo dnevno pregledali  više od 240 pacijenata, gdje je oko 400 pacijenata dnevno bilo na kiseoniku i više od 80 pacijenata na respiratoru. To je jedan ogroman posao i želim da se zahvalim svojim saradnicima, herojima današnjce, svim zdravstvenim radnicima – rekao je za ATV direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić.

Dodao je da danas prelaze na Infektivnu kliniku.

– Renovirali smo i napravili tri prijemne ambulante, stavili smo četiri kontejnera za trijažu i napravili smo uslove za normalan rad za uslove koje nas očekuju, a to je da ne očekujemo više od 50 pacijenata dnevno i to možemo da zbrinemo u ovoj klinici – rekao je Đajić.

Đajić kaže da je epidemiološka slika dosta bolja, ali još nije vrijeme za opuštanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Imamo još deset pacijenata na respiratoru i oni ostaju u Centralnom bloku, a svi pacijenti, a i prijemi trakta napuštaju Centralni medicinski blok, na sreću i pacijenata, a i nas zdravstvenih radnika, a istovremeno prelazimo na te hladne slučajeve, tj. na pacijente koji nisu mogli da dođu na red od ove teške borbe sa pandemijom. Uvešćemo vjerovatno i druge smjene za druge pacijente i neke ambulante, a cilj nam je da stanovništvo ima zdravštvenu zaštitu na najvišem mogućem nivou.

Đajić je naglasio da se trebamo paziti, čuvati i vakcinisati.

– Period iza nas je bio težak period, bila je to jedna borba svih nas. Imali smo teške odluke i sa ove distance, moram da kažem da smo donosili genijalne odluke i pružili građanima Srpske zdravstvenu njegu kakvu su imali malo gdje u svijetu, u daleko bogatijim državama. Nije ništa nedostajalo – kaže Đajić.