BANJALUKA, 11.septembra – UKC RS zatražio je instrukcije od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Republičkog štaba za vanredne situacije po pitanju boravka roditelja uz dijete koje se liječi u Klinici za dječije bolesti za vrijeme trajanja pandemije izazvane korona virusom, rečeno je za Srpskainfo.

Sobzirom na veliku zainteresovanost javnosti o svrsihodnosti mjere koja je na snazi, prim. dr Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC RS objasnio je da u ovoj Klinici na Odjeljenjima gdje su smješteni teški pacijenti sa ozbiljnom kliničkom slikom koja zahtijeva kompleksne dijagnostičke i terapijske procedure i dugotrajniju hospitalizaciju, zajedno sa djecom smještene su i majke.

Riječ je o sljedećim kategorijama: djeca oboljela od hematoonkoloških oboljenja, dijabetesa, djeca sa posebnim potrebama, majke dojilje i djeca do godinu dana starosti,  i još neke kategorije npr. djeca sa stranim tijelom u respiratornom traktu jer to stanje predstavlja akutno stanje u pedijatriji, gdje ljekar procjeni da je neophodna pratnja majke.

– Kada je riječ o kratkotrajnim hospitalizacijama, trenutna epidemiološka situacija i činjenica da je potrebno čekati na rezultat PCR testa (nekad i 48h) roditelja nalagali su postupanje u interesu svih pacijenata u bolnici odnosno hospitalizaciju samo djece. Radi se uglavnom o liječenju u trajanju od jedan do dva dana i ta su djeca brzo otpuštena svojoj kući prije nego što roditelj dobije rezultat PCR testa. Mjere su uvedene isključivo zbog zaštite zdravlja djece koja se liječe u Klinici za dječije bolesti jer su odrasli često prenosioci bolesti i kao takvi mogu vrlo lako da unesu virus u Kliniku za dječije bolesti UKC RS – pojasnili su iz UKC.

Zdravstveni radnici Klinike za dječije bolesti UKC RS liječe djecu koja zahtjevaju medicinski tretman, a koja su pozitivna na novi korona virus.

– U Republici Srpskoj je do sada bilo više od 200 djece oboljelih od kovid-19 infekcije. Treba uzeti u obzir da Klinika za dječije bolesti UKC RS svakodnevno na intenzivnoj njezi ima oko deset pacijenta na respiratoru, oko deset hematoonkoloških pacijenata i u prosjeku 15-20 neonatusa-prijevremeno rođene djece. Za ovakve pacijente izloženost infekciji novog korona virusa može biti kobna – navodi se u odgovoru UKC RS za Srpskainfo.

Ove mjere su donesene u cilju spriječavanja ulaska virusa u Kliniku za dječije bolesti UKC RS i očuvanja zdravlja djece što je opšti interes koji je uvijek ispred pojedinačnog.

– Nadamo se da će epidemiološka situacija biti stabilnija kada će biti faktički omogućeno vraćanje starog sistema – poručili su iz UKC RS.

Srpskainfo