Omikron, novi soj korona virusa, koji je, kako su naučnici utvrdili, daleko zarazniji od prethodnoh soja, vrtoglavo se širi planetom, a stigao je i u Srbiju.

Iako nisu poznate sve karakteristike nove mutacije, stručnjaci upozoravaju da se simptomi infekcije razlikuju od prethodnih sojeva.

Osobe koje su se zarazile omikronom prijavile su kao simptom osjećaj grebanja u grlu, zbog čega im se glas promijenio, odnosno postao promukliji.

Za razliku od delta soja, gdje su oboljeli imali upalu grla, kod zaraženih novom mutacijom simptom je samo grebanje.

Izvršni direktor kompanije Diskaveri helt, najvećeg privatnog zdravstvenog osiguranja u Južnoj Africi, Rajan Rouc, rekao je prošle nedjelje da je to najčešći simptom sa kojim se pacijenti zaraženi omikronom suočavaju. Ovaj simptom je obično praćen zapušenjem nosa, ali i drugim uobičajenim znacima kao što su suv kašalj i bolovi u donjem dijelu leđa, prenosi Blic.

Po studiji koju je sprovela aplikacija “ZOE Covid Symptom Study”, otkriveno je da je bol u grlu među najčešće prijavljenim simptomima, kako kod vakcinisanih tako i kod nevakcinisanih osoba.

Tako su stručnjaci naveli da su ovo uobičajeni rani znakovi upozorenja na infekciju omikron sojem: curenje iz nosa/začepljenost, glavobolja, umor, kijavica, noćno znojenje, bolovi u mišićima.


Novum
Novum
Novum
Novum