TESLIĆ – Nedeljko G. (54) iz Teslića osumnjičen je da je ukrao dvije kamere nakon što ih je na lokalnom lovištu primijetio tokom obilaska sajle, koju je postavio za hvatanje i ubijanje srneće divljači, potvrdili su sagovornici “Nezavisnih”.

Kako dodaju naši izvori, ovog Teslićanina uspjeli su nadmudriti članovi teslićkog Lovačkog udruženja (LU) “Tetrijeb”.

Naime, na području Sportsko-rekreacionog lovišta “Javorova”, kojim gazduje LU “Tetrijeb”, lovočuvarska služba je otkrila nedozvoljena sredstva za hvatanje divljači, odnosno sajle, postavljane uglavnom za hvatanje i ubijanje srneće divljači.

Sa tim izazovom lovci su odlučili da se izbore. O svemu je prvo obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Doboj, sa dokaznom foto-dokumentacijom postavljenih zamki. Obavijestili su Tužilaštvo i da će, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, Udruženje koristiti video-nadzor.

Naši izvori ističu da je, nedugo zatim, osumnjičeni, tokom obilaska postavljene zamke, otkrio neke od postavljenih kamera te dvije ukrao, ali su ga snimile one koje nije mogao primijetiti.

“Nakon prikupljenih dokaznih podataka o izvršenom krivičnom djelu obaviještena je Policijska stanica u Tesliću, čiji su pripadnici izvršili uviđaj na terenu i u roku od nekoliko časova rasvijetlili krivično djelo te protiv osumnjičenog N.G. podnijeli krivičnu prijavu”, saopšteno je iz LU “Tetrijeb” Teslić.

Uz navođenje Nedeljkovih inicijala, iz policije su saopštili da su pripadnici Policijske stanice Teslić u utorak identifikovali ovog Teslićanina koji je, kako se u saopštenju ističe, ukrao dvije kamere, vlasništvo Lovačkog udruženja.

“Prethodno, istog dana Policijskoj stanici Teslić prijavljeno je da su u određenom periodu na području opštine Teslić ukradene dvije kamere koje su bile postavljene na stablima u jednom lovištu. Jedna kamera je pronađena i biće vraćena Udruženju”, naveli su iz PU Doboj.

Protiv osumnjičenog će Okružnom javnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen izvještaj koji ga tereti za krađu.

Iz Lovačkog udruženja “Tetrijeb” kažu da je saradnja Udruženja sa PS Teslić na veoma visokom nivou i da ovo nije prvi slučaj koji je veoma uspješno riješen kada je u pitanju zaštita lovišta i divljači u ovom lovištu.

“Takođe, tehnička opremljenost udruženja i lovišta je na veoma visokom nivou i u većini lovišta se stalno nalazi dovoljan broj kamera koje, pored monitoringa o aktivnostima kretanja i brojnosti divljači, mnogo pomažu na efikasnoj zaštiti i čuvanju lovišta i divljači, jer, kako je navedeno, i u prethodnim slučajevima krivolova presudni su bili video-materijali sa senzorskih kamera”, ističu iz LU “Tetrijeb”.

Veći dio kamera je nabavljen uz podršku Lovačkog saveza Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz programe ulaganja u lovišta, koji podržavaju i finansiraju ove krovne institucije za lovstvo i s kojima je saradnja takođe na veoma visokom nivou.

“Za efikasno rješavanje ovakvih i sličnih pojava u lovištu, posebnu zahvalnost zaslužuje lovočuvarska služba, koja je i za vrijeme policijskog časa prošle godine otkrila i osujetila dva pokušaja krivolova, između ostaloga, jedan sa nedozvoljenim odstrelom srndaća u vrijeme lovostaja”, ističu iz LU “Tetrijeb”.

Nezavisne