Policijska uprava Doboj obustavila je istragu protiv Darka Kovačevića (24) iz Prnjavora, a koji je bio lažno optužen da je silovao devojku u tom gradu, potvrđeno je za Srpskainfo.

„UMALO DA MI UNIŠTI ŽIVOT“ Darka iz Prnjavora djevojka optužila za silovanje, ali se u policiji desio potpuni preokret
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kovačević kaže da mu je ova lažna optužba napravila veliki probleme i da zbog toga trpi njegovo zdravlje, ali i posao.

Da je bio lažno optužen potvrdio je i zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj Predrag Lazić.

On je za Srpskainfo izjavio da im je slučaj prijavljen i da su odmah uključili Sektor kriminalističke policije i da su preduzete sve potrebne radnje.

– Proveli smo sve dalje procedure. Dobili smo i mišljenja i stručni nalaz ljekara, a u kojem je navedeno da devojka nema povrede karakteristične za silovanje, te smo u nastavku kriminalističke obrade utvrdili da je ona podnijela lažnu prijavu za ovo krivivično djelo. Dostavili smo i izvještaj Tužilaštvu o preduzetim mjerama i radnjama – izjavio je Lazić.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Portparol PU Doboj Dragana Kerkez rekla je da su 4. decembra od policijskih službenika Policijske stanice Prnjavor obavješteni da se u  Dom zdravlja u Prnjavoru obratila devetnaestogodišnjakinja iz Dervente, koja je prijavila da ju je u toku noći na području Dervente silovala njoj poznata osoba iz Prnjavora.

– Ona je upućena na ljekarski pregled u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske, gdje je ljekar utvrdio da na sebi nema tragova ili povreda tipičnih za krivično djelo silovanje – istakla je Kerkezova.

Ona je dodala da je o svim prikupljenim saznanjima obaviješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da u navedenom slučaju nema elemenata krivičnog djela, te da se o navedenom događaju Okružnom javnom tužilaštvu Doboj dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

PROČITAJTE JOŠ

Kovačević u razgovoru za Srpskainfo kaže da poznaje djevojku koja ga je prijavila, ali da planira i protiv nje podnese tužbu.

– Ovo je jedna od najgorih situacija koju sam imao u životu. Optužen sam bez ikakvog razlogaza ovako teško krivično djelo. Ta djevojka mi je rano ujutro poslala uvredljivu i prijeteću poruku i ja sam je ignorisao, jer nisam mislio da ona to misli ozbiljno – priča Kovačević.

Kaže da je zatim 5. decembra doživio šok, kada je došla policija i rekla mu da je prijavljen za silovanje.

– Nisam mogao vjerovati kada sam čuo za šta me sumnjiče. Odmah sam otišao u policijsku stanicu u Derventi i rekao sam policajcima da apsoluntno nisam kriv i rekao im da rade svoj posao i da će oni to otrkiti – pojašnjava Kovačević.

Prema njegovim riječima, odmah je pristao na punu saradnju sa policijom i ističe da su policajci bili veoma profesionalni i korektni.

– Dao sam im moj mobilni telefon i pokazao sve poruke i slike, rekao sam gdje sam sve to veče bio i gdje ima video nadzor da to provjere. Ta djevojka je odmah upućena na pregled u Banjaluku i ubrzo su inspektori dobili nalazi da nema nikakvih modrica, niti tragova silovanja – prepričava Darko.

Kaže da je zatim ponudio da za nju i njega plati poligraf i da vide inspektori ko laže.

– Ona je odmah rekla da ne pristaje na to i počela je plakati i zatim je priznala da ga je lažno optužila za silovanje. Policajci su nakon toga rekli da će se u narednom periodu obustaviti istraga protiv mene i vratili mi stvari koje su oduzete – ističe sagovornik Srpskainfo.

Dodaje da jedini motiv za ovu lažnu optužbu je to što je on odbijao da bude u ljubavnoj vezi sa tom djevojkom ili to što je ona planirala izvući neku imovinsku korist od toga.

On dodaje da mu je laknulo kada su inspektori shvatili da je lažno optužen, ali da i pored toga trpi velike probleme i nepravdu u Prnjavoru.

– Ovo je mala sredina i mene svi znaju u gradu i brzinom svjetlosti se proširila informacija da sam nekog silovao. Kada uđem u kafić, tačno osjećam kako me svi gledaju i komentarišu. Ljudi koji me ne poznaju, gledaju me i pričaju kako sam nekoga silovao. To me je mnogo povrijedilo, noćima ne spavam zbog toga – kaže Kovačević.

GUBI MUŠTERIJE ZBOG NEPRAVDE

U razgovoru za Srpskainfo on ističe da zbog ovih lažnih optužbi trpi i njegov posao. – Pokrenuo sam svoj posao i fino zarađujem, ali radimo po cijeli dan. Posljednjih dana sam osjetio i da moj posao trpi zbog ovih prijava, jer je primjetno da me potencijalne mušterije izbjegavaju i idu kod drugih – rekao je Darko Kovačević.