LAKTAŠI.12.decembra– U zgradi UN-a u Sarajevu održana je ceremonija dodjele priznanja i nagrada u okviru konkursa “Naše priče za najbolje vrtiće”. UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. Prije dodjele nagrada, prisutne su svojim nastupom oduševile djevojčice i dječaci iz sarajevskog vrtića ’Leptirić’.

 

img_5450                    img_5436

Za promociju zdravih stilova života nagrađeni su Slađana Vladičić, direktorica vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Foče, te „Leptirić“ Sarajevo. Nagrada za inkluzivnu praksupripala je odgajateljici Amini Pilavi iz u Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu te Obdaništu “Sindibad” iz Zenice. Nagradu za najinovativnijeg pojedinca dobila je logopedica Zijada Kurtodža-Vučak iz JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, dok je nagrada za najinovativniju ustanovu pripala JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši. Gordana Simić iz vrtića “Trol” u Derventi dobila je nagradu za najkreativnijeg pojedinca,dokje nagrada za najkreativniju ustanovu pripala JU „Dječiji vrtići Ciciban“ Mostar.

“UNICEF slavi svoj 70. rođendan sa različitim događajima, i mogu reći da mi je ovaj današnji događaj jedan od najdražih i zaista samsretna da ste s nama podijelili priče iz vaših vrtića”, kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH Geetanjali Narayan istaknuvši važnost predškolskog obrazovanja.

“Postoje čvrsti dokazi u istraživanjima koji dokazuju prednosti investiranjau predškolsko obrazovanje za svu djecu, i za djecu iz marginaliziranih skupina. Investiranje u obrazovanje u najranijoj dobi ima jednu od najvećih stopa povratka za djecu, porodice i društvo u cjelini. Istraživanja pokazuju da je pristup kvalitetnom i inkluzivnom predškolskom obrazovanju od posebne koristi za djecu koja dolaze iz marginaliziranih skupina, a putem ranih intervencija djeci daje mogućnost za najbolji početak u životu”, istaknula je predstavnica UNICEF-a za BiH skrenuvši pažnju na činjenicu da BiH ima veoma nisku stopu obuhvata predškolskim obrazovanjem od samo 14 odsto, u poređenju sa prosjekom zemalja EU od 75 odsto.

“Proteklih godina UNICEF je pružio podršku u poboljšanju pristupa predškolskom obrazovanju djeci u BiH. Svi skupa imamo još mnogo toga za naučiti jednioddrugih, i upravoto je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo danas ovdje, da saznamo o primjerima dobre prakse koje primjenjujete tokom svakodnevnog rada u vašim vrtićima. Danas smo ovdje da vam čestitamo i zahvalimo za vaše napore koje ulažete da svako dijete ostvari puni potencijal”, dodala je Geetanjali Narayan.

 

img_5400                  img_5331

 

Zahvalnice za istaknut doprinos za unapređenje kvaliteta predškolskog odgoja/vaspitanja i obrazovanja u BiH 2016. dobili su: JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Predškolska ustanova „Maslačak“ Banja Luka, JPU „Trol“ Derventa, Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Foča, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, SOS Dječijeg vrtić Goražde, Vrtić „Kolibri“ Banja Luka, Vrtić „Zvjezdica“ Glamočani, JU dječiji vrtić „Larisa Šugić“ Kotor Varoš, Montessori Kindergarten Banja Luka, Privatna ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja „MUMI“ Žepče, Predškolska ustanova „Sreća“ Banja Luka, JU „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa, i PU Klub za djecu „Bubamara“ Bijeljina.

Posebne diplome za posvećenost i nesebičan doprinos razvoju i unapređenju kvaliteta predškolskog odgoga/vaspitanja i obrazovanja u BiH dobili su dr. sc. Adila Pašalić-Kreso, dr. sc. Pero Spasojević i dr. sc. Zora Marendić.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U proteklom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivali smo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a prispjeleprijave ocijenio je žiri  koji su činile istaknute stručnjakinje predškolskog odgoja i obrazovanja u sastavu Hašima Ćurak, Nataša Cvijanović, Marina Zelenčić i Naira Jusufović.

 

Izvor: UNICEF BiH